Flere tiår senere forsøker Israel fortsatt å skjule etnisk rensning

Vestlig forståelse av krigen i 1948 – hva palestinerne kaller deres ‘Nakba’, eller katastrofe – er dominert av seierherrens fremstilling. Israels hær, blir det sagt, arbeidet etter strenge moralske retningslinjer. Selv med intens motstand fra de israelske myndighetene, gir tegner ny informasjon et annet bilde.

palestinian_refugees_1948.jpg

Av Jonathan Cook

Man kunne forvente at bare historikere har lyst til å ta en ny titt på krigen i 1948 som skapte Israel. Og likevel provoserer debatten om hva som er sannhet og myte fra denne perioden, fortsatt rå følelser.

Mye kommer an på hvordan disse hendelsene blir rekonstruert, ikke minst fordi sjokkbølgene ennå ikke har avtatt. Israelerne frykter, og palestinerne ønsker, et klarere bilde av fortiden, fordi det ville kraftig belyse nåtiden. Det kan også påvirke det internasjonale samfunnets forslag for en løsning av konflikten.

Det er derfor funnet av et brev fra en israelsk soldat fra 1948 med informasjon om hva som sannsynligvis var krigens verste massakre – lenge skjult av Israel – er av mer enn historisk betydning.

Det kommer samtidig som Moshe Yaalon, forsvarsministeren, denne uken anklaget Breaking the Silence, en israelsk organisasjon som avslører militære overgrep, for «forræderi», fordi de samler bevis fra nåtidens varslere i hæren.

Vestlig forståelse av krigen i 1948 – hva palestinerne kaller deres Nakba, eller katastrofe – er dominert av en vedvarende israelske fremstilling. Israels hær, blir det sagt, arbeidet etter strenge moralske retningslinjer. Palestinere forlot ikke på grunn av Israels handlinger, men på ordre fra arabiske ledere.

I denne gjengivelsen, var palestinernes fordrivelse feilen til den arabiske verden – og at en løsning for millionene av dagens flyktninger ligger hos deres vertsland.

I flere tiår har Israels viktigste innrømmelse til sannheten vært at en massakre fant sted like utenfor Jerusalem, ved Deir Yassin.

Israel hevdet ugjerningen var unntaket som beviste regelen: en milits utenfor kontroll drepte mer enn 100 landsbyboere, og brøt Israels etiske regler i de kaotiske ukene før statsdannelsen ble erklært.

Palestinerne har alltid visst om dusinvis av andre store massakrer på sivile fra 1948, utført av den israelske hæren. Disse barbariske handlingene, sier de, var ment å terrorisere den innfødte befolkningen til å flykte. Denne fremstillingen legger ansvaret på Israel for å ta flyktningene tilbake.

Men historien er skrevet av seierherren.

I de siste tiårene noen modige israelske forskere har gjort innhugg i den offisielle fasaden. På slutten av 1990-tallet samlet en student ved Universitet i Haifa vitnesbyrd fra tidligere soldater som bekrefter at over 200 palestinere hadde blitt massakrert i Tantura, sør for Haifa. Etter funnene ble offentliggjort, ble han latterliggjort og fratatt sin grad.

For ti år siden, skrev historikeren Ilan Pappe en banebrytende bok, «Den etniske rensningen av Palestina», og hevder at massakrer som den i Tantura ble brukt for å fordrive palestinerne. Han og andre bemerket den tankevekkende titlene på militære operasjoner som «Kost» og soldatenes ordre om å «rengjøre» områder.

Pappe bor nå i akademisk eksil i Storbritannia.

Den største hindringen for å forandre de israelske og vestlige oppfatningene av 1948 har vært mangelen på en klar dokumentasjon som forbinder den politiske ledelsen til massakrene. Israel låste inne bunter av dokumentasjon, nettopp for ikke å sette den offisielle fortellingen i tvil.

Men ting er sakte i endring.

I fjor ble et viktig bedrag avslørt: at Israel oppfordret mange av krigens 750.000 palestinske flyktninger til å vende tilbake. I et brev til lederne i Haifa kort tid etter byens palestinere ble fordrevet, krevde David Ben Gurion, Israels første statsminister, at eventuelle tilbakevendinger skulle bli hindret.

Nå har enda et brev, som ble funnet av den israelske historikeren Yair Auron og offentliggjort i forrige uke for første gang på engelsk av avisen Haaretz , ødelagt forstillingen om en Israel hær som fulgte etiske retningslinjer.

Brevet var skrevet av Shabtai Kaplan, en soldat og journalist, og bekrefter mistanker i lengre tid om en massakre – en som stiller Deir Yassin i skyggen – i Dawaymeh, i nærheten av Hebron. Soldater henrettet hundrevis av menn, kvinner og barn som ikke gjorde motstand.

Massakren, nær slutten på krigen, ble utført av elitetropper under kommando av Yitzhak Sadeh. Han utviklet den israelske hæren berømte doktrine om «de væpnede styrkers renhet».

Kaplan hevder at massakren i Dawaymeh var en del av «et system av utvisning og ødeleggelse», med et klart mål: «Jo færre arabere som gjenstår, jo bedre.»

Kaplan brev ble henvist til hvelvene, som så mange andre dokumenter fra 1948 som tjenestemenn betraktet som for skadelig.

Nesten sju tiår senere, i en æra av 24-timers nyheter og sosiale medier, prøver Israel fremdeles desperat å skjule sine mørkeste episoder ved å grovt trakassere dagens dagens varslere i hæren.

Forrige uke innledet Benjamin Netanyahus regjering etterforskning av Breaking the Silence. På søndag kalte Netanyahu samlingen av soldaters vitnesbyrd for «uakseptabelt», som antyder at han kan prøve å forby gruppen.

Det er vanskelig ikke å se paralleller mellom tildekkingen i 1948 og de i dag. Avsløringene fra Breaking the Silence, spesielt de som er knyttet til Israels rekke angrep på Gaza, som hver har forlatt hundrevis av sivile døde, motbeviser på samme måte hærens fortsatte påstander om etisk atferd.

I sitt brev i 1948, observerte Kaplan svikten av den politiske ledelsen i å stille noen ansvarlig for massakrene: «Passivitet er i seg selv oppmuntring.»

Israels politikere håpet da at palestinerne raskt kunne terroriseres bort fra sine landområder. Flere tiår senere fortsetter grusomhetene – og med samme mål. Men Israel må innse fakta: de dager da en slik systematisk brutalitet kunne holdes skjult er nå over.


Med vennlig tillatelse fra Jonathan Cook. Han er en britisk journalist, basert i Nazareth siden 2001. Han er bl.a vinner av Martha Gellhorns spesialpris for journalistikk.

 

Reklamer

3 kommentarer

Kommentarer er stengt.