Mexico: Så langt fra Gud – så mye olje

Så langt fra Gud, så stor olje- og gass-sektor. Jeg velger denne historien fordi den nærmest skriker ut at ‘de økonomiske leiemorderne’ til John Perkins har vært på ferde. (Husk at de kaller seg økonomer, konsulenter, rådgivere, eller medlemmer av en tankesmie osv.).

index.jpg
For en neve dollar

Av Simon Holmes/TeleSur

USA presset på for at Enrique Peña Nieto skulle bli valgt til president, slik at de kan få klørne i noen av Mexicos enorme naturressurser, fortalte en meksikansk politiker til Telesur.

En talskvinne for det venstreorienterte partiet Morena fortalte Telesur at USA påla president Enrique Peña Nieto på Mexico, og har presset ham til å privatisere landets statlige oljeselskap Pemex og Den føderale energikommisjonen, for å legge til rette for at amerikanske multinasjonale selskaper skal få kontrollere landets olje- og energi-sektor.

«Amerikanerne påla Peña Nieto på Mexico siden de visste at han ville presse frem reformer som ville se både Pemex og CFE privatisert for deres egen fordel,» fortalte Elisa Sanchez fra partiet Morena til Telesur. «Selvfølgelig følger Peña Nieto og hans allierte i regjeringen Washingtons krav, men de søker personlige fordeler også.»

Pemex ble delprivatisert for å fylle offentlige tjenestemenns private lommer, mens de planlegger å selge deler av virksomheten til private investorer, hovedsakelig fra USA. Dette ifølge Sanchez fra partiet NRM, som ledes av Andres Obrador, som har vært presidentkandidat to ganger, og er en kraftig kritiker av Peña Nieto sin hensikt om å privatisere begge selskapene.

Pemex kunngjorde tirsdag at selskapet hadde satt opp kredittlinjer med Mexicos utviklingsbank for å bedre likviditeten og begynne å betale tilbake milliarder av dollar i gjeld til leverandører, mens firmaet forsøkte å reparere finansene, som ble alvorlig svekket av fallet i oljeprisen.

Oljegiganten, som er en av den føderale regjeringens viktigste inntektskilder, utsatte nedbetaling av gjeld til en rekke leverandører i fjor og har nå samlet opp en gjeld på 47 milliarder meksikanske pesos eller 2.8 milliarder dollar. Så langt har det bare betalt tilbake omtrent 1,5 milliarder dollar til sine kreditorer.

Men Sanchez, men sa alt dette er en farse. «Ingen av selskapene er virkelig i gjeld eller i finansielle kriser … Regjeringen til Peña Nieto manipulerer den økonomiske situasjonen for begge selskaper for å rettferdiggjøre privatisering. I utgangspunktet, har de plyndret eller ‘forsvunnet’ pengene for å fremskynde privatisering.»

Den meksikanske regjeringen beordret selskapet til å kutte 5.5 milliarder dollar fra sitt budsjett for 2016, blant bekymringer for at firmaets økonomiske problemer kan føre til at krisen sprer seg til resten av den innenlandske økonomien.

Mens selskapets produksjon har falt 11 år på rad, med antydninger fra selskapet om at det sannsynligvis vil kutte produksjonen med 100.000 fat olje per dag i år. Bruttoinntekten falt også med hele 80 prosent i fjor.

mex.png_1376863337.png

Kollapsen av Pemex er like forvirrende som den er iøynefallende. Selskapet, som en gang var en av juvelene i Mexicos industrisektor, ble delprivatisert av Mexicos president Enrique Peña Nieto sin regjering i 2013, og siden da har fortjenesten vært i fritt fall. Dette kan ikke alt tilskrives sviktende oljepriser.

Mexico er en stor produsent av olje og gass, og kan skilte med rundt 9,8 milliarder fat påviste oljereserver og opp til 17000 milliarder kubikkfot naturgass, sier tall fra amerikanske EIA. Det vil være nok for innenlands forbruk i flere tiår .

Mengden er nesten like stor som de brasilianske reservene. Landet er en veteran blant latinamerikanske produsent av olje og gass, og overskygger Colombias naturressurser som antageligvis vil være oppbrukt innen åtte år.

Mexicos tilgang til enorme mengder olje og gass, i en tid da store produsenter som De forente arabiske emirater finansierer dyr leting for å finne mer ressurser å selge, har fått noen til å tro den siste delprivatiseringen av Pemex bare ble gjennomført for å fylle lommene på globale energiselskaper som kjøper reserver like godt både rett fra selskapet og via meksikanske kapitalister.

«Gjennom privatisering har de store amerikanske oljeselskapene, som har koblinger til myndighetene, allerede fått kontroll over noen av Mexicos oljereserver. Dette kan bare kan bety dårlige nyheter for fremtiden til industrien og dens lokale arbeidere.» Hun anslo at titusenvis av arbeidere ville miste jobbene sine så snart privatiseringen er fullført.

«De største taperne i privatiseringen av PEMEX er de vanlige meksikanere som jobber i olje- og gassektoren. Det har allerede vært masseoppsigelser, og det vil bli mer i fremtiden», understreket hun.

Professor James Cypher er enig i at de som jobber i bransjen har vært mest berørt av reformene med mange har mistet jobbene sine og ha fått ytelsene kuttet.

«Sjenerøse ytelser fra Pemex og CFE, herunder pensjonsordninger som kan utbetale 100 prosent av den tidligere lønnen, vil snart bare være et nostalgisk minne,» sa Cypher. «Oljeraffinerier i USA planlegger så lite som 10 prosent for arbeidskraft.»

Kun i 2015 kuttet Pemex totalt 14,694 arbeidsplasser, i henhold til selskapets regnskap. Det sier også at med disse kuttene fallt arbeidsstyrken til Pemex med 9,5 prosent mellom 2014 og 2015.

Lederen for Pemex, Jose Antonio Gonzalez Anaya, helte bensin på bålet onsdag, da han bekreftet at omorganiseringen av tre av selskapets raffinerier og letebrønner vil bli utført av private selskaper som vil få lukrative kontrakter, på grunn av selskapets «alvorlige likviditetsproblem.»

Selv om han insisterte på at Pemex vil forbli «den dominerende konkurrenten» og kan velge «sine beste allierte» ved valg av investorer.

Gonzalez fortalte TeleSur at hun tviler på at Pemex og CFE er i de økonomiske vanskeligheter de hevder de er i, for å presse gjennom et raskt salg av selskapene uten for mange spørsmål.

«Pemex og CFE er noen av verdens største selskaper med tusenvis av ansatte. Pemex er en gammel institusjon og har vært gjennom flere oljekriser før. Dagens fall i råoljeprisen burde ikke ha påvirket selskapet så dypt», sa hun.

«Regjeringen ønsker å selge begge til private investorer og later som om regnskapet er verre enn de faktisk er for å rettferdiggjøre slike salg. Peña Nieto og andre tjenestemenn vil tjene mye hvis begge bli solgt helt til amerikanske selskaper.»

Gonzalez sine påstander er støttet av Pemex sitt mystiske kjøp av fire fly i multi-million dollar klassen til tross for at regnskapet angivelig er i en farlig situasjon.

«Vi har en kontrakt med det amerikanske forsvarsdepartementet. Flyene har to formål:.. Transport av personell, men også for å bekjempe tyveri av drivstoff. Jeg har ingen ytterligere informasjon å gi, men avtalen eksisterer,» sier Anaya.

Armando Rivera, nestleder for partiet PAN, sa tirsdag at flyene ble kjøpt for rundt 2 milliarder dollar, og vil bli brukt til å frakte høytstående ansatte i selskapet, som tidligere direktør for Pemex, Emilio Lozoya.

«Jeg ønsker å vite om den tidligere direktøren for Pemex, Emilio Lozoya, investerte i oppkjøp av fly for privat bruk, ved hjelp av sikkerhetsavtalen med forsvarsdepartementet,» sa han til den meksikanske nyhetskilde El Vigia.

Peña Nieto sitt privatiseringsprogram stoppet ikke med Pemex. Den føderale energikommisjonen (CFE), en desentralisert statlig etat ansvarlig for bygging, drift og vedlikehold av Mexicos kraftsystem, har gjennomgått en rekke endringer, og som Pemex er i en kommet i en del finansielt stry.

Selv om CFE eier overførings- og distribusjonssystemet, eier og styrer nå private bedrifter kraftproduksjonen, først og fremst rettet mot industrielle brukere.

Direktøren for det meksikanske statlige kraftselskapet, Enrique Ochoa Reza, bekreftet i forrige uke at organisasjonen er i overkant av 35 milliarder dollar i gjeld, som høres ganske usannsynlig ut på grunn av selskapets monopol på Mexicos elektrisitetsindustri og at det forsyner de fleste bygningene i landet med strøm..

Tallet ser mer absurd ut når en tenker på at strømprisene i Mexico er rundt 30 prosent høyere enn i USA, ifølge arbeidsgiverforbundet Coparmex. CFE annonserte også at de vil senke strømprisene til tross for at de tilsynelatende trenger økte inntekter til å betale sin lange liste med kreditorer.


Oversatt fra:

«http://www.telesurtv.net/english/news/US-Accused-of-Imposing-Mexican-President-to-Control-Oil-20160309-0032.html».

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.