Privatisering og økonomiske leiemordere i Mexico

John Perkins og hans leiemordere ble nevnt for et par artikler siden. Privatiseringen av det mexicanske statlige oljeselskapet Pemex er antageligvis et eksempel på hvordan disse ‘sjakalene’og ‘hyenene’ har vært på ferde.

pemex1.jpg

av TeleSur

Mexicos statlige oljeselskap Pemex har blitt plyndret av president Enrique Peña Nieto, andre offentlige tjenestemenn og landets oligarki. Nå som det har blitt konkurs, har de gjort det om til et pyramidespill, sier fremtredende økonom, forsker, analytiker og forfatter James Cypher.

«Den meksikanske staten ble hevet opp i skyene av elvene av gull som den mottok fra høye oljeinntekter, men dette gullet ble brukt slik at oligarkiet og deres kamerater kunne nesten unndra all skatt ,» sa Cypher. «Statskassen ble tømt for mange år siden – bortsett fra oljeinntektene, så selv om Pemex har vært en stor virksomhet, tvang myndighetene den til til å søke lån overalt for å holde oljeselskapet flytende.»

For øyeblikket skylder Pemex så mye penger og har tatt opp så mange lån at det sliter med å få kreditt, sa han, og legger til at på torsdag solgte selskapet obligasjoner for over 250 millioner dollar, noe som øker dets gjeld for å betale ned lån.

«Med andre ord, har finansieringen av Pemex blitt et pyramidespill [Ponzi-svindel] ,» sier Cypher.

Den meksikanske staten har alltid vært ansvarlig, og bjeffet ut befalinger om alle anliggenheter i landet, men deres prestasjoner eller fortjeneste ender alltid opp i lommene på politikere og offentlige tjenestemenn.

«Staten er et instrument som brukes først og fremst bare til fordel for den meksikanske oligarkiet, og deretter for amerikanske forretningsfolk og noen få andre – for eksempel er kanadiere tungvektere i gruvesektoren,» forklart Cypher.

Den amerikanske eksperten og analytikeren, som for tiden jobber for Det autonome universitetet i Zacatecas, sa at i motsetning til hva Telesur tidligere har rapportert om en delprivatisering av Pemex, var hensiktene til Peña Nieto å fullstendig selge selskapet til private foretak.

Den meksikanske presidentens planer for Pemex ser for seg at selskapet fortsetter å operere, men at det vil bare utføre støtteaktiviteter som ikke er lønnsomme.

«Vi har ikke hatt tid til å analysere i hvor stor grad Pemex vil bli strippet, men utvilsomt vil alle lønnsomme delene av selskapet bli overtatt, først og fremst av det meksikanske oligarkiet, og resten av de gigantiske oljeselskapene fra Houston i Texas» bemerket han.

Cypher fortsatte med å si at det er nesten sikkert at Hillary Clinton og hennes rådgivere har deltatt på en eller annen måte i å lage retningslinjene for privatiseringen Peña Nieto har drevet gjennom siden han tiltrådte i 2013.

Den anerkjente økonomen er enig med det venstreorienterte meksikansk partiet Morena, og sier: «Selvfølgelig! Den nåværende meksikanske regjeringen kommer til å ta sin vanlige del av byttet.»
http://www.telesurtv.net/english/analysis/Pena-Nieto-Turns-Pemex-into-Ponzi-Scheme-to-Rip-Off-Mexico-20160311-0042.html

Reklamer