John Perkins: Nye bekjennelser fra en økonomisk leiemorder

Da Perkins ga ut Confessions of an Economic Hit Man i 2004, fant jeg det han sa litt …. søkt. Verden kan da ikke fungere så simpelt som han beskrev det. Det er kun i ettertid at jeg har skjønt at han hadde rett hele tiden. Metoden for plyndring han beskriver er svært nøyaktig, og kan observeres gang på gang siden da.
e5df2953ac33e16f0373b5ac50a3f2b8

 

Av John Perkins

Den dypere, mørkere meningen bak å ikke stenge Guantánamo

Her om kvelden, på talkshowet til John Oliver, så jeg en morsom montasje av president Obama, der han gjentatte ganger nevner sin hensikt om å stenge Guantánamo. I begynnelsen, var den ungdommelige presidenten utvetydig. Men med hver påfølgende nyhetsklipp – og mens håret hans ble stadig gråere – ble Obama mindre ettertrykkelig. Han var praktisk talt forsonende i sin siste offentlige uttalelse om lukking av fengselet utenfor landets grenser. Som jeg sa, var det ment å være morsomt. Men virkeligheten i situasjonen er ikke noe å le av.

Guantánamo representerer en kjempestor fiasko i amerikansk politikk og diplomati siden 9/11. Det trosser alt USA står for. Mens jeg reiser rundt i verden, ønsker folk overalt å vite hvorfor vi viderefører en slik fornærmelse mot demokrati og rettsvesen som vi idealiserer til resten av verden, et system angivelig basert på «uskyldig inntil det motsatte er bevist.»

Hvorfor våre folkevalgte er så imot å overføre fanger til steder i det kontinentale USA kan virke enkelt å forstå. Men det tvinger frem spørsmålet: hvorfor skal vi utsette Cuba eller andre land for ting vil ikke selv tør gjøre? Dette blir ikke bare sett på som en dobbelmoral; det blir sett på som regelrett feighet.

Mer enn ti år siden, i En økonomisk leiemorders bekjennelser, avslørte jeg først en gruppe tilsynelatende legitime internasjonale forretningsfolk som de økonomiske leiemordere vi faktisk var. I skyggene ventet sjakalene, snikmordere som gikk inn når våre økonomiske leiemorder-aktiviteter ikke var nok til å få jobben gjort.

På den tiden var jobben å svindle milliarder av dollar fra utviklingsland ved å pådytte dem gjeld som ikke kunne betales tilbake. For å gjøre vondt verre, fastsatte vi at lånene skulle brukes til å leie inn våre heller dyre selskaper til å bygge infrastrukturprosjekter. Penger øremerket for utdanning, helsevesen og andre sosiale programmer ble omdirigert av kostnaden av prosjektene, til å betale renter på lånene, som forsterket en ond sirkel som sørget for at disse landene forble i trelldom til USA og de globale selskapene.

Det var et system sikret av frykt. Ledere som protesterte mot dette urettferdig systemet ble styrtet eller myrdet.

I de senere årene har de økonomiske leiemorderne blitt radikalt utvidet i antall, og de har funnet nye forkledninger og verktøy. Siden jeg forlot det yrket og skrev boken min om det, har vi i USA blitt utsatt for det samme – kraftig. Dette dreier seg ikke lenger om utnyttelse av den tredje verden, som vi og resten av verden kan velge å overse. Hele verden har blitt utsatt for disse økonomiske mordene.

Folk som har øynene åpne erkjenner at verden er på randen av katastrofe – en økonomisk, politisk, sosial og miljømessing katastrofe. At våre folkevalgte nekte å gi grunnleggende juridiske rettigheter og menneskerettigheter til fangene i Guantánamo er en mørk metafor for angrepet på det juridiske og moralske sammensetningen av det amerikanske samfunnet generelt.

Mange av våre politikere, inkludert senatorer og i representanter i kongressen, har tatt på seg rollene som økonomiske leiemordere. Og tusenvis av andre menn og kvinner som går gjennom den offentlige «svingdøren» identifiserer seg absolutt ikke som økonomiske leiemordere. De jobber for konsulenter eller advokatfirmaer og har eufemistiske titler som «rådgiver», «konsulent» eller «rådgiver for offentlige kontakter» – akkurat som jeg offisielt var «sjeføkonom» for en høyt ansett konsulentfirma.

Imidlertid er den virkelige jobben deres- som den virkelige jobben min var – å lure myndigheter og publikum til å vedta politikk som gjør de rike rikere og de fattige fattigere. Dette er ikke mindre sant her hjemme enn noe annet sted i verden. Disse økonomiske leiemorderne blir betalt for å støtte og utvide et imperium av multinasjonale selskaper. De gjemmer seg i skyggene, men deres innflytelse er grenseløs. De sprer tentaklene av en død økonomi over hele planeten. Det er en økonomi som ikke bare er basert på gjeld, men på militarisering, frykt og ødeleggelse av ressurser.

Og la oss ikke glemme sjakalene. I min tid, var de stort sett sendt i oppdrag i fremmede land. I kjølvannet av 9/11, har frykt drevet mange amerikanere til å ofre privatliv og frihet, og gi NSA, CIA, FBI og andre byråer enestående fullmakter. Verktøy som ble perfeksjonert i utlandet, inkludert droner, hacking og overvåkingsfly, blir nå brukt til å spionere på amerikanske borgere. Er vi så fjernt fra skjebnen til de som er fengslet i Guantánamo?

Den sta nektingen til våre embedsmenn å ta tak i forbrytelsene begått av den amerikanske myndighetene i Guantánamo er bare toppen av isfjellet. Siden 9/11, har den nesten umerkelige desimeringen av våre rettigheter som amerikanere, for ikke å nevne våre inntekter – skjedd med systematisk, og grunnlovsstridig, effektivitet.

Så når vi lytter til debatten om fremtiden til Guantánamo, og folk som har vært fengslet der uten habeas corpus eller noen rettigheter overhodet , uten å ha blitt anklaget for noe bestemt forbrytelse, la oss spørre oss selv hvilken melding dette sender til verden, og også hva det innebærer for vår egen fremtid og friheter.

I New Confessions of an Economic Hit Man, den nylig utgitte oppfølgingen til min tidligere bok, har jeg mer å si om målene og sjakaler i dag og hvorfor de må stoppes. Jeg tilbyr strategier som hver enkelt av oss kan gjøre for å sikre at dette ødelagte system ender slik at vi kan gjenoppbygge en verden som tilbyr en bærekraftig fremtid for alle levende vesener.


 

http://www.informationclearinghouse.info/article44397.htm


Les også:

https://midtifleisen.wordpress.com/2016/02/17/10-hemmelige-cia-fengsler/

Reklamer

3 kommentarer

    • Jeg har prøvd å fikse dette i hele morges. Jeg har ingen åpenbar løsning. WordPress oppgraderer av og til uten å teste ordentlig, vi får bare håpe de vil reparere dette problemet raskt.

      Liker

Kommentarer er stengt.