Hvem er Khalifa Hifter?

 

Hvem er den amerikanske statsborgeren som leder en av sidene i borgerkrigen i Libya, og hvorfor tilbrakte han 20 år i forsteder i Virginia, angivelig under beskyttelse av CIA?

libya-khalifa-haftar

Av Chris Ernesto

1991 rapporterte the New York Times at «350 libyske soldater i eksil ble trent av amerikansk etterretning i sabotasje og andre geriljaferdigheter. Planen om å bruke eksil-libyerne passer pent inn i Reagan-administrasjonens iver etter å styrte oberst [Muammar] Gaddafi.»

Tidligere libysk general Khalifa Hifter var leder for denne gruppen, Den libyske nasjonale hæren, og var en av de som ble fløyet til USA og gitt asyl.

Innen tre år, ble Hifter gitt amerikansk statsborgerskap og tilbrakte mye av de neste 20 årene i forsteder i Virginia, i nærheten av CIAs hovedkvarter i Langley, Virginia.

Han byttet side på 80-tallet

Han er født i 1943 i det østlige Libya, Hifter var en offiser i hæren da han deltok i kuppet som brakte Gaddafi til makten i 1969. Men på slutten av 1980-tallet, ble Hifter tatt til fange i nabolandet Tsjad mens han slåss for Gaddafis hær. Gaddafi nektet å innrømme at libyere hadde blitt tatt til fange i Tsjad, og dermed dannet mange av disse fangene en opprørsgruppe mot Gaddafi mens de satt fengslet. Kort tid etter ble Hifter og andre fløyet av det amerikanske luftvåpenet til New York for omplassering.

Leder av en USA-basert «contras-lignende gruppe»

En 1996 hevdet en rapport fra Congressional Research Service at Hifter begynte «å forberede en hær for å marsjere mot Libya.» Rapporten sa også at denne gruppen, Den libyske nasjonale hær, var i eksil «med mange av dens medlemmer i USA.»

Det samme året, rapporterte Washington Post at Hifter var påstått å være leder for «et contras-lignende gruppe basert i USA, som kalles Den libyske nasjonale hær».

Hifter «tilbrakte mesteparten av de to foregående tiårene, i det minste noen av den tiden, med å jobbe med Central Intelligence Agency», i følge tidsskriftet New Yorker.

The New York Times sin rapporter Ethan Chorin skrev at han fant «mange spor av et langt forhold mellom general Hifter, USA og Den nasjonale fronten for frelse av Libya, den viktigste eksilgruppen mot oberst Gaddafi på den tiden. Disse sporene inkluderte påstander om at CIA rekrutterte general Hifter for å forberede militær aktivitet mot [Gaddafi]. General Hifter slo seg ned i Virginia og … ble satt til å lede treningen av likesinnede libyere som potensielle opprørere.»

«Så en av Gaddafi sine tidligere generaler som bytter side, ble tillatt innreise til USA, slår seg ned i Virginia utenfor Washington, DC og deretter støtter han familien sin på eller annen mystisk måte, en måte som forvirret en mann som har kjent Hifter hele hans liv. Hmm,» funderte Russ Baker i magasinet Business Insider.

«Sannsynligheten for at Hifter ble hentet inn for å være en slags etterretnings-ressurs er ganske høy. På samme måte som folk som Ahmed Chalabi ble dyrket for et Irak etter Saddam, kan Hifter ha spilt en tilsvarende rolle mens amerikansk etterretning forberedte seg på en sjanse i Libya, « skriver Baker videre.

Hifter og den amerikanske intervensjonen i Libya i 2011

Den 20. mars 2011, sluttet USA seg til Frankrike og Storbritannia i et luftangrep mot Libya. Elleve dager senere, talte Dennis Kucinich (på venstresiden i Det demokratiske parti) til kongressen.

Kucinich utfordret Obama-administrasjonen allment aksepterte fortelling om at den amerikanske intervensjonen ble gjennomført for å hindre en større humanitær krise, forårsaket av Gaddafi-regjeringen.

Kucinich påpekt at det var Den libyske nasjonale hær sin:

«oppfordring til motstand mot Gaddafi-regimet i februar som var den utløsende faktoren i konflikten som utløste den humanitære krisen som nå brukes til å rettferdiggjøre vår intervensjon … Men jeg spør … hvor spontant var dette opprøret ?

 «den nye lederen av Libyas militære opposisjonsgruppe dro til Libya for to uker siden, tilsynelatende omtrent på samme tid presidenten undertegnet ordre for hemmelige operasjoner … Har den nye lederen brukt de siste to tiårene av sitt liv i Libya? Nei. Han har bodd i forsteder i Virginia, der han ikke hadde noen synlige former for livsunderhold. Hans navn er oberst Khalifa Hifter. En lurer da på om når han planla hans tur … og hvem hans reisebyrå er? «

«Som Clint Eastwood»

Hifter dro tilbake til Libya, der han ikke forventet å ha noen problemer med å vinne over andre som forsøker å styrte Gaddafi.

Mustafa Gheriani, en talsmann for opposisjonen, sa at Hifter hadde kommet brautende inn i byen «som Clint Eastwood», med ambisjoner om å være leder.

Men etter å ha vært borte fra landet i over to tiår, var ikke Hifter i stand til å tilkjempe seg full kontroll over opprørfraksjonene fra Abdul Fattah Younes, Qaddafi tidligere innenriksminister. Men innen få måneder, hadde Hifter fått fullstendig kontroll etter at Younes ble myrdet på mystisk vis.

Innen 2014 hadde Hifter sikret sin stilling, og han startet ‘Operasjon verdighet’ i mai samme år. I mars 2015, ble Hifter offisielt tatt i ed som hærsjef av Libyas FN-anerkjente regjering basert i Tobruk. Men Libyas høyesterett avgjorde at Hifters opposisjon i Libya, Nasjonalkongressen, var den lovgivende forsamlingen; noe som i hovedsak etterlot Libya med to konkurrerende regjeringer.

Dagens amerikanske allierte støtter Hifter

I mai 2014, da hun spurt om Egypt og De forente arabiske Emirater var bak Hifter, sa den amerikanske ambassadøren i Libya, Deborah Jones: «Jeg har ikke noe å si til deg om dette.»

Men i februar 2015 rapporterte BBC:

«siden Gaddafi ble styrtet i 2011, har ingen regjering klart å etablere kontroll over hele landet. To militære koalisjoner hevder å representere de legitime styresmaktene.

Den ene er Libysk Daggry, en gruppering av militser som inkluderer ulike islamistiske grupper, samt styrker fra den østlige delen av landet, som støtter det tidligere valgte parlamentet … Det motsetter seg heftig enhver rolle for tidligere medlemmer av Gaddafi-regimet i politikken, og er støttet av Qatar og Tyrkia.

Den andre er Verdighet, som ledes av en general – Khalifa Hifter … Den ville foretrekke å ha med noen medlemmer fra det tidligere regimet i politikken, og er støttet av Egypt og De forente arabiske Emirater.»

Støttes Hifter fortsatt av USA?

USA fortsetter å sende blandede signaler om hvorvidt de for øyeblikket støtter Hifter.

I mai 2014, da hun ble spurt om Hifter, svarte den daværende talskvinnen for det amerikanske utenriksdepartementet, Jen Psaki, «vi har ikke hatt kontakt med ham den siste tiden.» Hun fortsatte med å si at departementet ikke tolererer de voldelige angrepene som blir utført av Hifter i Libya.

Men bare noen dager senere, sa ambassadør Jones at hun ikke ville «fordømme uten videre» alle handlingene til Hifter, som hadde erklært krig mot islamske «terrorister» i Libya og tvang landet til å utlyse nye parlamentsvalg. Hifters handlinger ble av noen beskrevet som «et de facto kupp».

Ambassadøren la til at Hifter er «helt klart en innflytelsesrik person» i Libya, og at «vår tilnærming er nå å strekke ut en hand til alle innflytelserike personer.»

Men blandede signaler fortsatte å bli gitt, da en anonym høytstående amerikansk tjenestemann sa til magasinet The New Yorker, at «de amerikanske styresmaktene har ikke noe å gjøre med general Khalifa Hifter. Hifter dreper folk, og han sier han angriper terrorister, men hans definisjon er altfor bred.»

Hvem er de amerikanske bombene rettet mot i Libya?

Det er fastslått at Hifter ble støttet av CIA i en viss periode, men om han fortsetter å motta direkte amerikansk støtte er usikkert.

Om ikke annet, sa blir Hifters sak hjulpet av USA.

I november 2015 utførte to amerikanske F-15 fly et luftangrep mot Hifters rivaler i byen Derna i Libya. På den tiden rapporterte beboerne i Sirte og Tripoli at amerikanske droner og spionfly sirklet i luften over dem.

Et annet amerikanske luftangrep fulgte forrige uke da kampfly angrep en påstått treningsleir for ISIS på landsbygda i Libya, nær den tunisiske grensen, og drepte minst 49 mennesker, inkludert to medarbeidere fra den serbiske ambassaden, som ble holdt som gisler av ISIS.

Ettersom begge luftangrepene var rettet mot noen av hans rivaler, ser det ut til at, i verste fall, den amerikanske statsborgeren Khalifa Hifter vil få sin sak fremmet av hans andre hjemland.

Oversatt fra:

http://www.informationclearinghouse.info/article44294.htm

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.