Å si at den syriske hæren angriper Aleppo er å forvrenge sannheten

Det er som å si at Den røde armé i 1943 angrep Stalingrad fordi den tyske hæren allerede kontrollerte det meste av byen.

 

aleppo

Av Alexander Mercouris / Sputnik

Den syriske konflikten har sett mange tvilsomme media-fremstillinger, men det er spesielt én som jeg må protestere mot.

Nyhetsmediene i Vesten skildrer siste kampene rundt Aleppo som at den syriske hæren angriper Aleppo.

Noen ganger innrømmer de at regjeringen kontrollerer en del av Aleppo. Men samlet gir de inntrykk av at Aleppo er en opprørskontrollert by og at den syriske regjeringshæren angriper den.

De kommer ofte med grelle beskrivelser av at det syriske flyvåpenet terrorbomber («tønne-bomber») sitt folk – noe som nå har blitt en del av den standard vestlige kritikken av president Assad.

Dette er å snu sannheten på hodet.

Aleppo var tidligere Syrias største by og landets økonomiske hovedstad. Inntil 2012 var den under regjeringens kontroll, og rapporter fra byen bekreftet at folket der i stor grad støttet regjeringen.

I midten av 2012, startet de syriske opprørerne en stor offensiv («Operasjon Damaskus Vulkan») med sikte på å styrte regjeringen. Dette inkluderte angrep på Syrias to største byer: Damaskus og Aleppo.

Angrepet på Damaskus lyktes i å bli stoppet. I tilfellet Aleppo klarte opprørerne å ta en betydelig del av byen. Men rundt halve byen – den halvdelen som tilsynelatende har de fleste av byens innbyggere – forble under regjeringens kontroll.

Aleppo har siden vært en slagmark mellom de to sidene med mange av dens historiske bygninger ødelagt.

gran masjid haleb
Den store moskeen i Aleppo, bygd fra det 11. -14. århundre. Nå ødelagt. Takk, John McCain

I løpet av offensivene fra opprørerne i Idlib-provinsen 2015, og på landsbygda rundt Aleppo lyktes de nesten i å kutte av den regjeringskontrollerte delen av Aleppo fra resten av landet. Regjeringen kunne bare sende forsterkninger til Aleppo og forsyninger til garnisonen og folket med fly.

Siden det russiske militæret grep inn i konflikten har situasjonen blitt snudd.

Den syriske hæren støttet av det russiske flyvåpenet lyktes først i å gjenåpne veiene til Aleppo.

I løpet av de siste dagene har de klart å kutte veiforbindelsene til den opprørholdte delen av Aleppo – og har i realiteten avskåret opprørerne der.

Med andre ord, mens det var det regjeringskontrollerte området i Aleppo som inntil for noen måneder siden var omringet og beleiret, er det nå delen kontrollert av opprørerne. Suksessen til den syriske hæren har blitt gjort desto større fordi at i begynnelsen av januar sendte opprørerne forsterkninger til Aleppo for å motstå hva de forventet ville være en offensiv fra regjeringen der.

Nå er disse forsterkningene, sammen med opprørssoldatene som allerede var i byen, omringet og fanget.

Det ville være en feiltolkning å si at alle mennesker i Aleppo støtter regjeringen og er imot opprørerne. Men tilbake i 2012 innrømmet en av lederne for opprøret at de fleste var det.

Under protestene i 2011 som gikk forut for krigen (krigen begynte på ordentlig med offensiven fra opprørerne som ble startet i midten av 2012) holdt Aleppo seg stort sett borte fra protestene – et faktum som vestlige medier på den tiden innrømmet.

Noe som også tyder på at store deler av befolkningen i Aleppo støtte regjeringen, eller i det minste ikke sterkt imot den.

Å derfor si at den syriske hæren angriper Aleppo er å forvrenge sannheten.

Det er som å si at Den røde armé i 1943 angrep Stalingrad fordi den tyske hæren allerede hadde tatt det meste av byen.

En mer saklig måte å beskrive kampene rundt Aleppo er å si at byen og dens garnison nå har holdt ut en tre år lang beleiring av opprørerne, som nå er nær ved å bli opphevet.

En enda bedre måte å si det på, ville være å si at den syriske hæren ikke angriper Aleppo men vellykket forsvarer byen.

 

 

 

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.