India øker presset på Nepal

En stadig pågående og nesten ukjent blokade utført av indiske stråmenn, har stoppet forsyninger til Nepal, en liten og svært fattig fjelland kilt mellom India og Kina, og har økt spenninger mellom Katmandu og New Delhi.

Nepal blockade
Bensinmangel i Katmandu pga. blokaden

 

Av W.A. Sunil

Den nepalske statsministeren K. P. Oli, fra kommunistpartiet, har truet med å trekke seg fra en invitasjon gitt av Indias statsminister Narendra Modi om å besøke India denne måneden. Oli fortalte journalister den 26. januar: «Det ville ikke være riktig av meg å besøke India, med mindre situasjonen går tilbake til det normale.»

På mandag erklærte nestlederen i PR-kommiteen kommunistpartiet i Nepal (CPN-UML), Surya Thapa: «Hvis embargoen ikke blir opphevet, kan statsministeren [Oli] besøke Kina først, i stedet for India.»

India benekter enhver innblanding i blokaden, som har blitt opprettholdt siden september i fjor, og insistere på at den er et resultat av agitasjon fra regionale partier fra Nepals sørlige sletteregion Madhesi for å oppnå om endringer i Nepals grunnlov, vedtatt i august. Partiet UDMF har gjennomført en protestkampanje som krever at Madhesh (eller Terai) blir gitt større representasjon i parlamentet.

Nepalsk politi har drept minst 55 mennesker siden september mens de undertrykte protester i Madhesh. Den 21. januar skjøt politiet ned og drepte tre demonstranter som angivelig prøvde å forstyrre et møte fra kommunistpartiet i Terai der Oli skulle tale.

På grunn av blokaden, er viktige forsyninger som drivstoff blitt vesentlig begrenset, noe som har hardt rammet sykehus, transport og kraftproduksjon. Mange skoler har stengt på grunn av mangel på transport.

India støtter stilltiende kravene fra Madhesh, det oppmuntrer deres agitasjon og ber den herskende eliten i Katmandu om å endre grunnloven for å løse de «legitime ambisjonene» til alle deler av landets befolkning.

index

Under enormt press fra India, godtok den nepalske regjeringen tre av de grunnleggende kravene fra Madhesh, om en ny avgrensning av provinsene, fastsettelse av valgkretser på grunnlag av befolkningsstørrelsen og proporsjonal representasjon. Parlamentet vedtok disse endringene i forrige uke, men partiene fra Madesh avviste dem og sa de hadde smutthull som Katmandu kunne manipulere.

Partiene fra Madhesh, som representerer den regionale eliten, presser på for større privilegier, støttet av Indias fortsatte insistering på «passende endringer» til grunnloven.

Den nepalske regjeringens motstridene signaler om hva som vil være Oli sin første besøk i utlandet uttrykker en politisk krise som har blitt forverret av Indias intervensjon (som i sin tur har blitt oppmuntret av USA). Bekymringene til New Delhi er ikke å beskytte de demokratiske rettighetene til folk i Madhesh, men for å befeste sitt geopolitiske fotfeste over hele Nepal. Partiene i Madesh er basert på regionale støtte. Indias styresmaker bruker disse regionale særinteressene til sabotere Kinas økende innflytelse i landet.

Deler av den indiske herskende eliten har uttrykt bekymring over at regjeringen ikke har grepet inn «fort nok» i Nepal og at situasjonen nå bringer Nepal nærmere Kina. Den 29. desember ble utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar spurt ut av parlamentets stående komite for utenrikssaker om regjeringens politikk i Nepal.

Ett komitémedlem fortalte avisen the Hindu: «Nepal ble mer og mer et redskap for Kinas økende innflytelse i Sør-Asia og dette forsuret Indias forbindelser med Nepal.» Dette «ville sende ut en negativt signal til andre medlemmer av Sør-Asia-regionen»

Katmandu inngikk en avtale med et kinesisk selskap i oktober for å importere olje, selv om å levere forsyninger fra Kina er vanskelig gjennom det ulendte terrenget. Avtalen viser at Katmandu ønsket å motvirke press fra New Delhi, og at Kina benyttet muligheten til å styrke sine forbindelser.

ChkhsmE002002_20151031_HKMFN0A001_11n
Dårlige veier mellom Kina og Nepal

Strategisk rivalisering med Kina dominerer beregningene og diskusjonene til den indiske politiske eliten og forsvarstoppene . Nihar R Nayak, en analytiker fra den indiske tenketanken IDSA – støttet av forsvarsdepartementet – advarte nylig: «I en tid da India blir konfrontert med økende negative følelser i Nepal, har Kina høstet en god avling av positive oppfatninger.»

Problemet er ikke bare Indias forsøk på å innlemme Nepal det de oppfatter som sin sørasiatiske innflytelsessfære. Washington, som har satt i gang med en aggressiv militær omringning av Kina, har et strategisk partnerskap med India. Både India og USA anser Nepal for å være ha en viktig beliggenhet i Kinas ‘myke buk’, en base for å undergrave Beijing.

Obama-administrasjonen forsøker å binde alle land over hele regionen i sin «omdreining til Asia» for å konfrontere Kina. USAs viseutenriksminister Antony Blinken ringte Oli 22. januar og oppfordret ham til å «representere interessene til alle nepalere og ta konkrete skritt for å løse det politiske uføret», noe som samsvarte med det indiske synspunktet.

Kina er i ferd med å sette i verk tiltak for å motvirke denne oppstillingen. Den kinesiske ambassadøren til Nepal, Wu Chuntai, besøkte Oli på samme dag i desember i fjor som Oli annonserte den indiske invitasjonen. Wu ga en mot-invitasjon til å besøke Beijing.

I 2014, overtok Kina India som Nepals største utenlandske investor. En rapport fra Nepals industridepartement sa at kinesiske investeringer hadde nådd 174 millioner dollar mellom juli og desember 2014, og sto for over 60 prosent av den totale utenlandske direkte investeringene som ble gjort. Dette var en tredobling fra 55 millioner i tilsvarende investeringer i samme måned i 2011, da India var den største kilden til investeringer i Nepal.

Avisen The South China Morning Post siterte den nepalske forfatteren Kanak Mani Dixit, og skrev: «Nepal har ikke råd til å løsne sine bånd med India, siden det er umulig å erstatte India med Kina gitt vår geografi … Men Nepals lening mot Kina har aldri vært så klar og den er kun resultatet av New Delhis politikk. »

Dixit la til: «Nepals situasjon til India betyr at Nepal ikke vil forvandle seg over natten til en pro-kinesisk bastion. Men dette er fortsatt et betydelig skifte i sørasiatiske geopolitikk.»

Krisen i Nepal krisen er et uttrykk for de aggressive amerikanske trekkene seg mot Kina, og utnyttelsen av India som partner for Washington. Denne politikken fordyper geopolitiske spenninger og øker politisk ustabilitet i hele Sør-Asia, blant annet i fjellandet Nepal.

 

Oversatt av TM fra:

http://www.wsws.org/en/articles/2016/02/05/nepl-f05.html

Reklamer