Fem år siden arrestasjonen av Assange

Assange har blitt utsatt for et åpenbart skittent triks. Hans eneste forbrytelse var å bringe til verdens oppmerksomhet de avskyelige krigsforbrytelsene begått i Irak og Afghanistan – forbrytelser godkjent på de høyeste nivåene av staten. Alt som har skjedd siden da i de siste fem årene har vist hvorfor den herskende eliten var så bestemt på å bringe ham til taushet.

site_197_World%20News_445895

av Robert Stevens

Den 7. desember 2010 ble grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, pågrepet i London med en europeisk arrestordre (EAW) utstedt av Sverige.

Hans arrestasjon på fiktive anklager om seksuelle overgrep var høydepunktet av en samordnet heksejakt som involverer styresmaktene i Storbritannia, Sverige og USA.

I de fem siste årene har påtalemyndighetene i Sverige nektet å intervjue Assange i London om disse påstandene. Men en forespørsel gjennom offentlighetsloven avslørte at Sverige har, inkludert i år, godkjent 44 forespørsler om å intervjue vitner eller personer mistenkt for forbrytelser i Storbritannia siden 2010.

Assange er blitt utsatt for et åpenbart skittent triks. Hans eneste forbrytelse var å bringe til verdens oppmerksomhet de avskyelige krigsforbrytelsene begått av USA og de andre imperialistiske maktene i Irak og Afghanistan – forbrytelser godkjent på de høyeste nivåene av staten.

I tre og et halvt år har han befunnet seg i et lite rom på den ecuadorianske ambassaden i London, etter å ha blitt fratatt sine grunnleggende demokratiske rettigheter av de svenske og britiske rettssystemene. Assange søkte tilflukt i ambassaden den 19. juni 2012. En måned senere ble han innvilget politisk asyl etter Flyktningkonvensjonen av 1951, på grunn av den pågående spionasjesaken mot ham i USA.

Assange befinner seg fortsatt i ambassaden, under konstant trussel om arrestasjon av politiet i London hvis han går ut av døra. Etter å ha omringet ambassaden døgnet rundt i 40 måneder, i en operasjon som kostet 12 millioner pund, sa politiet i oktober, i samråd med den konservative regjeringen, at de ville avslutte beleiringen fra politiet, og i stedet konsentrere seg om «skjult» innsats for å pågripe Assange.

Assange, en uskyldig mann, er i virkeligheten en fange som lever i et lite rom uten tilgang til åpen luft og naturlig sollys. Han blir tvunget til å tåle denne utålelige situasjonen, med den medfølgende forverringen av sin helse, til tross for at han til dags dato aldri blitt tiltalt for en eneste forbrytelse.

Verden ble først oppmerksom om Assange i april 2010, da WikiLeaks publiserte videoen «Collateral Murder», en video som viser amerikanske soldater som skyter fra et helikopter i juli 2007, og drepte og såret forsvarsløse sivile og barn i Irak.

Han ble arrestert like etter at WikiLeaks hadde offentliggjort den første av omtrent en kvart million hemmelighetsstemplete diplomatiske kabler fra amerikanske ambassader. De avslørte ytterligere forbrytelser og konspirasjoner utført av Washington og Pentagon. Kablene avslørte amerikanske politiske konspirasjoner på alle verdens kontinenter, inkludert: Planer for krig med Kina, NATOs krigsplaner mot Russland, den srilankiske regjeringens samarbeid med paramilitære dødsskvadroner, amerikansk medvirkning til Sri Lankas krigsforbrytelser, USAs rolle i kuppet i Thailand i 2006, amerikansk bombing av sivile i Jemen, at USA spionerer på FN-tjenestemenn og at de amerikanske styresmaktene hindrer rettsforfølgelse av CIA-agenter som er skyldige i tortur.

De amerikanske styresmaktene var fast bestemt å stoppe disse ødeleggende avsløringene for enhver pris. For dette formålet ble operasjonen for å sette en felle for Assange gjennomført. Forventningen var at han til slutt ville bli utlevert til USA for å bli fengslet.

Alt som har skjedd siden i de siste fem årene har vist hvorfor den herskende eliten var så bestemt på å bringe ham til taushet. Etter krigene i Afghanistan og Irak ledet Obama-administrasjonen krigen i Libya, og organiserte kampanjer for regimeskifte i Ukraina og Syria. Med sine NATO-allierte intensiverer USA i dag sitt hardkjør for krig mot Russland, og har gjennomført en rekke provokasjoner mot Kina.

Ingen og ingenting får lov til å komme i veien for den nye imperialistiske oppdelingen av verden.

I 2013 fulgte varsleren Edward Snowden, fra den spionorganisasjonen NSA, Assanges avsløringer med å avsløre eksistensen av en gigantisk, systematisk spionasjeoperasjon mot verdens befolkning, utført av USA i samarbeid med Storbritannia og andre makter. Snowden møtte den samme behandlingen som Assange og ble tvunget til å søke om asyl i Russland, hvor han fortsatt befinner seg.

Chelsea Manning varsleren fra den amerikanske hæren som lekket rundt 700 000 filer til WikiLeaks, filer som dokumentere krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, soner nå en 35 års fengselsstraff.

Når det gjelder de virkelige kriminelle, de som startet kriger i løpet av de siste 15 årene som har resultert i dødsfallene til over én million mennesker og som spionerer på alle i hele verden, så har ikke en eneste en blitt stilt for retten.

Det politiske ansvaret for den tragiske situasjonen Assange opplever hviler på hva som passerer for det «liberale venstre» i Storbritannia – inkludert The Guardian, avisen han betrodde oppgaven med å avsløre krigsforbrytelsene til de imperialistiske maktene. Bare i løpet av uker vendte the Guardian seg mot Assange, og svertingen av han.

Fagforeningene, inkludert journalistenes fagforening, nektet også å starte en kampanje til hans forsvar.

Men en spesielt skummel rolle ble spilt av Storbritannias pseudo-venstre grupper. I måneder etter at han først ble arrestert, jobbet pseudo-venstresiden bevisst for å isolere Assange – de sa nesten ingenting om hans forvaring. Til slutt, i 2012 kom de ut for å støtte hans utlevering til Sverige. De hevdet at påstandene om seksuelle overgrep ikke hadde noenting å gjøre med forsøkene fra USA, Storbritannia, Sverige og andre stater for å bringe ham til taushet og ødelegge WikiLeaks. Med ordene til »Socialist Workers Party’: han «må stå til ansvar ovenfor voldtektsanklagene.»

Dette kravet ble gjort til tross for at Assange ikke hadde blitt anklaget for voldtekt eller noe annet. Det var nok at påstander, uansett hvor spinkle og tvilsomme, ble gjort mot ham, for at pseudo-venstre forlot ham. Alle som inntok den elementære stillingen at Assange var uskyldig inntil det motsatte er bevist, enn si at de reiste spørsmål om de politiske motivasjonen til de involverte, ble fordømt som en «voldtekts-unnskylder.» Ser man bort fra en haug av bevis for at Assange ble utsatt for en åpenbar operasjon for å sverte ham, antok de at han var «skyldig inntil han ble bevist uskyldig» – de tok ikke engang pause for å utfordre det udemokratiske og vilkårlige felleseuropeiske systemet for arrestordrer, der hans frihet ble fjernet, som de hevdet å motsette seg.

Denne hetsingen av Assange av pseudo-venstre vitner om den politisk reaksjonære karakteren av identitetspolitikken som uopphørlig blir fremmet av de øvre lag av småborgerskapet som disse gruppene er basert på. Stemplingen av Assange som en seksualforbryter var et løfte om politisk lojalitet til de mest reaksjonære sosiale kreftene, som de ønsker  å dyrke forbindelser med. De håper det vil gi dem en inngangsport inn i de øvre lag av det borgerlige samfunnet.

Arbeidere og ungdom må forlange friheten til Assange, Snowden og Manning og alle andre som blir jaget og forfulgt for å avsløre de imperialistiske maktenes forbrytelser.

WSWS insisterer på at deres forsvar kun kan utføres på grunnlag av et sosialistisk, anti-kapitalistisk og anti-imperialistisk perspektiv. Den eneste virkelige støttepunktet for forsvaret av demokratiske rettigheter er å finne i arbeiderklassen. Denne kampen er uatskillelig fra en kamp mot det kapitalistiske systemet, som er i ferd med å ty til diktatoriske styreformer når det ønsker å pålegge hele byrden av dets krise på ryggen av arbeidsfolk.

 

 

Oversatt av TM med tillatelse fra:

http://www.wsws.org/en/articles/2015/12/08/assa-d08.html

Les også John Pilger om Assange:

https://midtifleisen.wordpress.com/2015/10/01/den-revolusjonerende-handlingen-er-a-fortelle-sannheten/

 

Reklamer