Enda et sykehus bombet i den glemte krigen

I motsetning til vestlige media nevner iranske Press TV  den større sammenhengen, blokaden av matforsyninger og at krigen er folkerettsstridig.

320c867d-f3c6-45bb-8bc0-927d298cd720.jpg
©AFP

 

fra Press TV

Leger Uten Grenser har antydet at en nylig Saudi-arabisk bomberaid rettet sine sykehus i det sørlige Jemen ble utført med vilje. De sier angrepet kom mens Riyadhs militære var fullt klar over de humanitære aktivitetene på stedet.

På torsdag, fordømte den medisinske ikke-statlige organisasjonen det nyeste Saudi-arabiske luftangrepet som en «krenkelse av internasjonal lov». Angrepet dagen i forveien etterlot ni mennesker såret, inkludert helsepersonell, på Leger uten Grensers klinikk i den jemenittiske provinsen Ta’izz.

«Helseanleggets GPS-koordinater ble regelmessig delt med Saudi-ledede koalisjonen, senest den 29. november, da vi informerte dem om nøyaktig denne aktiviteten i al-Houban distriktet i Ta’izz, sa Jerome Alin, Leger Uten Grensers leder i Jemen, og la til: «Det ikke mulig at den Saudi-ledede koalisjonen kunne ha vært uvitende om tilstedeværelsen av Leger Uten Grensers aktiviteter på denne beliggenheten.»

Ifølge Leger Uten Grenser utførte saudiske krigsfly på onsdag tre luftangrep på en park i al-Houban distriktet, noe som fikk Leger Uten Grenser i det nærliggende sykehuset til å informere Riyadh om hendelsen, i et forsøk på å hindre angrep på det mobile helsesenteret.

Men MSFs sykehus ble angrepet kort tid etter de tre andre raidene. Den medisinske gruppen sier to av de sårede nå er livstruende skadet.

«Jeg var i Leger Uten Grensers sykehus for mødre og barn i Ta’izz, kun 1 km unna al-Houban klinikken, da vi hørte luftangrep» sa Nora Echaibi, Leger Uten Grensers medisinske teamleder i denne jemenittiske provinsen, og la til: «Alle var redde. Vi evakuert teamene så snart som det var mulig.»

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon fordømte også den saudiarabiske bombingen av Leger Uten Grensers klinikk i Ta’izz.

Dette er ikke første gang at saudiske jagerfly sikter på MSF-drevne sykehus i Jemen.

8a89ca36-f5d5-4fa8-9a7d-08317fcf248b.jpg
Jemenittiske medisinske medarbeidere står ved siden av en pasient ved Al-Sadaqa sykehus i havnebyen Aden, den 21. mai 2015. © AFP

 

I slutten av oktober rammet et saudiarabisk rakettangrep en annen klinikk fra Leger Uten Grenser-klinikken i Jemens Sa’ada provins, og etterlot flere skadde.

Alin sa videre på torsdag at «sykehuset fra Leger Uten Grenser ble i tillegg rammet av luftangrep i Haydan-distriktet i Sa’ada provinsen og fullstendig ødelagt.» Han understreket at «sivile som søker helse- og medisinske fasiliteter må respekteres.»

Saudi-regimet har vært i gang med en militær aggresjon mot Jemen siden slutten av mars, uten et FN-mandat. Det er et forsøk på å undergrave Houthi Ansarullah-bevegelsen, og gi den tidligere regjeringen, som er alliert med Saudi-Arabia, makten tilbake.

Den Saudi-arabiske krigen har anslagsvis ført til mer enn 7500 dødsfall og skadet mer enn 14 000. Luftangrepene har også kraftig redusert landets infrastruktur og har ødelagt mange sykehus, skoler og fabrikker.

Det saudiske militæret har også stoppet innførselen av nødhjelp til Jemen, noe som skaper den største humanitær krisen dette fattige landet på den arabiske halvøya noengang har sett.

 

 

Reklamer