Konkurransen om unnskyldninger mellom Tyrkia og Russland

turkey.JPG

av Moon of Alabama

«Hendelsen som skjedde for to dager siden i luften over Syria trosser både sunn fornuft og folkeretten. Flyet ble skutt ned over syrisk territorium. Og vi har ennå til gode å motta en forståelig unnskyldning fra Tyrkia fra et toppolitisk nivå» sa [president Putin].

«Jeg tror at hvis det er et part som trenger å be om unnskyldning, er det ikke oss» sa [den tyrkiske presidenten Erdogan]. «De som krenket luftrommet vårt er de som trenger å be om unnskyldning. Våre piloter og våre væpnede styrker bare oppfylte sine plikter, som besto i å svare på … brudd på reglene for engasjement. Jeg tror dette er kjernen i saken.»

Erdogan tok ikke utveien som Putin tilbød. Så hvem vil vinne denne konkurransen?

Vurderingen fra en pensjonert general i det amerikanske luftvåpenet, Charles J. Dunlap, er at Russland vinner saken juridisk. Den tyrkiske nedskytingen av russiske bombeflyet var klart ulovlig etter folkeretten, siden det ikke fantes noen trussel mot Tyrkia fra det russiske flyet. Selv Tyrkia hevder ikke at dett russiske bombeflyet hadde til hensikt å angripe landet. Det fantes ingen selvforsvarsituasjon som ville tillate slik oppførsel.

Russland utfører alle slags typer små og store økonomiske tiltak for å la Erdogan føle konsekvensene av å angripe den russiske militæret i Syria:

Forretningsmennene solgte sinevarer på landbruksmessen i Krasnodar ulovlig, ettersom de bare hadde turistvisum. Det finnes flere slike tiltak, som offisielle advarsler til russerne om å ikke å dra på ferie i Tyrkia, og grundige sikkerhetskontroller av tyrkiske skip i russiske havner. Flere kan følge.

Over alt 55% av Tyrkias gassforbruk er avhengig av russisk gass. En fjerdedel av Tyrkias elektrisitetsproduksjon drives av russisk gass. Det er usannsynlig at Russland for øyeblikket vil bruke innflytelsen som følger med denne tyrkiske energiavhengigheten. Men skjer en annen stor hendelse kan «tekniske problemer» med gassleveransene komme inn i bildet.

En oversikt over andre økonomiske og handelsforbindelser viser at Russland sannsynligvis ville miste en del handel i Tyrkia hvis den økonomiske kampen øker. Men skaden for den tyrkiske økonomien fra å miste næringsvirksomhet i Russland ville være mye større. Den tyrkiske byggebransjen, landbruket og turistnæringen vil alle miste deres beste eller nest beste kunde.

Den syriske hæren intensiverer kampen på sin side av den syrisk-tyrkiske grensen i Latakia-området der det russiske bombeflyet ble skutt ned. «Turkmenerne» i området har fått selskap av «frivillige» fra Erdogans ungdomsparti.

Emrah Çelik, en 27-år gammel medlem distriktsorganisasjonen til Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) i den nordvestlige Tekirdağ-provinsen, som sluttet seg til de turkmenske styrker som frivillig, sa at den andre kyst[forsvars]divisjonen har kjempet mot regimestyrkene de siste syv månedene.

At folk fra hans eget politiske parti kjemper i Syria gir Erdogan noen innenrikspolitiske problemer. Han vil bli oppfordret til å kjempe på deres side, men en direkte kamp mot russiske styrker uten støtte fra NATO er en for stor risiko for ham.

Russland sier landet ‘tilintetgjorde‘ opprørerne i dette området:

«Terroristene som opererer i dette området og andre mystiske grupper ble ødelagt» sa [den militære tjenestemannen Igor Konasjenkov].

Det russiske flyvåpenet angrep også (video) andre befestede «turkmenske» stillinger i Latakia og det angrep igjen lastebilkonvoier nær Azaz, rett ved siden av den tyrkisk-syriske grenseovergangen. Noen av disse konvoiene frakter «bistand» i navnet på IHH, en humanitær hjelpeorganisasjon med tilknytning til Erdogans parti. Slik «bistand» har ofte 7.62mm, 23mm eller et annet kaliber.

Gjennom årene har diverse lastebiler med «bistand» på vei til Syria blitt stoppet av tyrkisk politi, og ble avslørt å bære våpen og ammunisjon. Bare i dag ble to ledende tyrkisk journalister arrestert for å publisere artikler om slike våpenoverføringer. De ble siktet for å være medlemmer av en terrororganisasjon, spionasje og å avslørende konfidensielle dokumenter. En veldig dumt spill fra Erdogans side som belyser problemet Russland viser til.

Syria vil snart offisielt kreve at alle lastebilene med «bistand» som krysser grensen kontrolleres av personell fra FN, for å sørge for at ingen våpen eller ammunisjon blir fraktet med dem. Enhver lastebil som ikke har blitt kontrollert risikerer å bli bombet.

De kurdiske YPG-kjemperne bruker den russiske flystøtte i området og rykker frem fra øst langs grensen mens de angriper de «moderate» opprørere fra al-Nusra og Ahrar al Sham innenfor korridoren fra Tyrkia ned til Aleppo. Det er nettopp dette området der Erdogan ønsket å opprette sin «sikkerhetssone». Han hadde tidligere truet med å bombe kurderne hvis de skulle rykke frem for å lukke denne korridoren. Men hvordan kan han gjøre det nå når Russland gir dem flystøtte og har utmerkete luftforsvarstyrker (se nedenfor) lett tilgjengelig? Burde han invadere? Hvis han gjør det, er det ingen sjanse for at NATO vil stå sammen med ham.

[,…]

Andre russiske mål i dag var igjen oljelager (video) og distribusjonssteder for lastebiler (video) drevet av den islamske staten rundt Raqqa. Hvorfor har USA, som har flydd der daglig i de siste 13 månedene, aldri angrepet disse målene?

Russland aktiverte et S-400 luftvernsystem på sin flybase Hmeimim i Latakia. Et S-400-system består av to radarkjøretøy, en kommando- og kontrollkjøretøy og opp til tolv utskytningskjøretøy med fire raketter hver. Deler av dette systemet har allerede vært i Syria i minst to uker. Etter flere nye ankomster (video) er det nå satt til i permanent kampberedskap. Med en rekkevidde på 400 kilometer kan systemet dekke det vestlige Syria og sørlige Tyrkia, samt Libanon og størstedelen av Israel. Et annet S-400 system er på vei til Syria. Også på vei er opp til tolv ekstra jagerfly som vil hjelpe de fire jagerflyene allerede utplassert for å gi beskyttelse mot andre fly for de russiske bombeflyene og helikoptrene. Disse jagerflyene er moderne og kan matche alle moderne «vestlige» systemer.
Tilsynelatende helt løsrevet fra den virkelige situasjonen i Syria har amerikanske nykonservative åpnet en samordnet kampanje for å fjerningen av Sykes-Picot grensene og ødeleggelsen av Syria og Irak.

John Bolton i New York Times: For å slå ISIS, opprett en sunni-stat
Max Boot i LA Times: Den islamske statens akilleshæl: dens sunni-identitet
James Dobbins i USA Today: Del Syria for å knuse den islamske staten

[og Klassekampen: http://www.klassekampen.no/article/20151119/ARTICLE/151119884 ]

Alle de tre kronikkene er bare fantasier og ingen av dem vurdere alle aktørene på bakken eller de ulike motivasjonene og målene til disse aktørene. Alle tre krever store amerikanske troppeutplasseringer i en kampsone.

Hvorfor mener de at USA bør avgjøre grensespørsmål i Syria eller Irak? Og etter rotet amerikanerne laget i Afghanistan, Irak, Libya og Jemen, hvorfor tror de at USA er i stand til det?

oversatt av TM med vennlig tillatelse fra Moon of Alabama den 26.november http://www.moonofalabama.org/

 

BONUS! Det tyske satireprogrammet ‘die Anstalt’ (med engelsk undertekst). De 7 minuttene i klippet er vel verdt å se.

Reklamer