Intervju : Syrias president Bashar al-Assad

Det hører med til propaganda at stemmen til fienden stenges ute, slik at man mangler forståelse for hva som egentlig foregår eller hva den andre siden egentlig tenker og ønsker. Assad gikk fra å være forbundsfelle til en demonisert fiende i løpet av et par uker. Her er et nylig intervju med han.

138

Syrias president intervjuet av den italienske TV-kanalen Rai Uno.

Det følgende er den fullstendige teksten:

Spørsmål 1: Herr President, takk for muligheten til å snakke med deg. La oss starte fra Paris. Hvordan reagerte du på nyhetene som kom fra Paris?

President Assad: Vi kan begynne med å si det er en fryktelig forbrytelse, og at det på samme tid er en trist hendelse når du hører om uskyldige som blir drept uten grunn, og for ingenting, og vi i Syria forstår betydningen av å miste et kjært familiemedlem, eller en kjær venn, eller noen du kjenner i en fryktelig forbrytelse. Vi har lidd av det i de siste fem årene. Vi føler med franskmennene, som vi følte med libaneserne noen dager før det, og for russerne for flyet som ble skutt ned over Sinai, og for jemenittene. Men føler hele verden, spesielt i Vesten, for dem, eller bare for franskmennene? Føler de for syrere som har lidd i fem år fra den samme typen terrorisme? Vi kan ikke lage politikk av følelser, følelser handler ikke om nasjonalitet, det handler om menneskelighet.

Spørsmål 2: Den islamske staten er bak det. Men herfra, fra dette synspunktet, fra her i Damaskus, hvor sterk står Den islamske staten? Hvordan tror du vi kan bekjempe terroristene på bakken?

President Assad: Hvis du ønsker å snakke om styrken til Den islamske staten, er det første du må spørre om hvor mye vekstvilkår, ekte vekstvilkår, naturlige vekstvilkår, du har i et bestemt samfunn. Til nå kan jeg fortelle deg at Den islamske staten ikke har naturlige vekstvilkår, sosiale vekstvilkår, i Syria. Dette er noe veldig bra og veldig betryggende, men på samme tid, hvis det blir vedvarende kan denne typen ideologi endre samfunnet.

Spørsmål 3: Ja, men noen av terroristene ble trent her, i Syria, bare noen få kilometer herfra. Hva betyr det?

President Assad: Det var med støtte fra tyrkerne og Saudi-Arabia og Qatar og selvfølgelig den vestlige politikken som støttet terroristene på ulike måter siden begynnelsen av krisen [..]. For det første, hvis du ikke har vekstvilkårene trenger du ikke bekymre deg. For det andre, er de sterke så lenge de har sterk støtte fra forskjellige stater, enten statene i Midtøsten eller vestlige stater.

Spørsmål 4: Herr President, det finnes spekulasjoner i Vesten som sier at du var en av de som støttet Den islamske staten i begynnelsen av krisen, for å dele opposisjonen, for å dele opprørerne. Hvordan reagerer du?

President Assad: Faktisk, i henhold til hva noen amerikanske tjenestemenn har sagt, inkludert Hillary Clinton, ble Al Qaida skapt av amerikanerne med hjelp av saudiske wahabi-penger og ideologi, og selvfølgelig, mange andre tjenestemenn sa det samme i USA. Og ISIS og al-Nusra, de er avleggere av Al Qaida. Når det gjelder ISIS, startet den i Irak, den ble etablert i Irak i 2006, og lederen var al-Zarqawi, som ble drept av de amerikanske styrkene da. Så den ble etablert under amerikansk tilsyn i Irak, og lederen av ISIS i dag, som kalles Abu Bakr al-Baghdadi, han var i amerikanske fengsler, og han ble satt i fengsler i New York, og han ble løslatt fra dem. Så det var ikke i Syria, det startet ikke i Syria, det startet i Irak, og det begynte før det i Afghanistan i henhold til hva de sa, og Tony Blair sa nylig at joda, krigen i Irak bidro til å skape ISIS. Så deres innrømmelse er det viktigste beviset for spørsmålet ditt.

Spørsmål 5: Herr President, når vi ser kartet over Syria virker det som den syrisk-irakiske grensen ikke eksisterer lenger. Hvilken del av Syria styrer du virkelig for øyeblikket?

President Assad: Hvis du snakker geografisk, skifter det hver dag, men det viktigste er hvor mye av befolkningen som er under regjeringens kontroll. Egentlig er det meste av området som blir styrt av terrorister blitt evakuert enten av terroristene, eller fordi folk flyktet til statlig kontroll. Spørsmålet er om hvor mye av den syriske befolkningen som fortsatt støtter regjeringen? Militært, du kan vinne terreng, du kan miste litt, men likevel kan ikke hæren være overalt i Syria. Men hvis vi ser på kartet som du beskrev, og det jeg ser fra tid til annen i vestlige media, når det viser deg at regjeringen kontrollerer 50% eller mindre av landet, så er faktisk 50 eller 60% av Syria ødemark, der du ikke bor noen, slik at de tegner det under kontroll av terroristene, mens det er helt tomt, helt tomt.

Spørsmål 6: Jeg snakket om grensen mellom Syria og Irak.

President Assad: Nettopp. Mellom Damaskus mot Irak er det ødemark, så du kan ikke snakke om kontroll av det. Men når det gjelder grensene, dreier det seg ikke bare om terroristene; det dreier seg om statene som støttet terroristene – som den tyrkiske staten først av alle, og den jordanske staten. Begge statene støtter terrorister, det er derfor man har åpne grenser, fordi når du ønsker å kontrollerte grenser må det styres fra begge sider, ikke fra en av sidene.

Spørsmål 7: Den siste helgen har det vært to svært viktige møter som snakker om situasjonen i Syria, i Wien og i Antalya. De fleste land snakker om en overgang i Syria. Det finnes forskjellige posisjoner, men i utgangspunktet er de fleste land enige i ideen om valg om 18 måneder. Men de sier også at i mellomtiden – egentlig – at du bør trekke deg. Hva er din mening om dette?

President Assad: Nei, i uttalelsen er det ingenting om presidentens stilling. Den viktigste delen av Wien er at alt som kommer til å skje i den politiske prosessen handler om hva syrerne skal bli enige om, slik at de meste av diskusjonene i den fasen handler om grunnloven, og presidenten, enhver president, skulle tiltre hans stilling og forlate stillingen i henhold til konstitusjonelle prosedyrer, ikke på grunn av meningene til en vestlig makt eller land. Så lenge du snakker om syrernes enighet kan du glemme resten av Wien. Når det gjelder tidsplanen kommer den an på avtalen vi kan nå som syrere. Hvis vi ikke når enighet på 18 måneder, hva så? Du har mange ting som jeg tror er trivielt nå, eller la oss si, ikke avgjørende. Det viktigste er at vi kommer til å sitte ned med hverandre og skal lage vår tidsplan og vår plan som syrere.

Spørsmål 8: Jeg forstår, men gjør du anser det som en mulighet å forlate makten? Jeg mener, kan du forestille deg en valgprosess uten deg?

President Assad: Det spørs. Hva mener du med valg? Mener du parlamentet eller presidenten?

Spørsmål 9: Av parlamentet.

President Assad: Av parlamentet, selvfølgelig, det kommer til å bli parlamentvalg fordi parlamentvalget kommer til å vise hvilke krefter blant de politiske kreftene i Syria som har reell støtte blant syriske folket, hvilke krefter som har reelle støtte på grasrota. Hvem som helst kan si «Jeg er i opposisjon» Hva betyr det, hvordan oversetter de det? Gjennom valg, og setet de kan få i parlamentet, vil bestemme hvor mye de har å si i den kommende regjeringen, for eksempel. Selvfølgelig vil det være etter å ha fått en ny grunnlov. Jeg bare setter fram et forslag, for eksempel gir jeg deg ennå ikke det som vi har avtalt.

Spørsmål 10: Og om presidentvalget?

President Assad: Presidentvalget … hvis syrerne, i deres dialog, ønsket å ha [nye] presidentvalg, er det ingenting som heter en rød linje angående dette. Men det er ikke min avgjørelse. Det bør handle om hva som er konsensus er blant syrerne.

Spørsmål 11: Men det kan være noen andre som du stoler på som kan delta i valgprosessen i stedet for deg.

President Assad: Noen jeg stoler på? Hva mener du med noen jeg stoler på?

Spørsmål 12: Jeg mener noen andre som du stoler på som kan gjøre denne jobben.

President Assad: [ler] Ja, men det høres ut som å snakke om min private eiendom, at jeg kan gå og sette noen i mitt sted. Det er ikke en privat eiendom; det er et nasjonal sak. En nasjonalt sak, bare syrerne kan velge noen de stoler på. Det spiller ingen rolle om jeg stoler på noen eller ikke. Den som syrerne stoler på vil være i den stillingen.

Spørsmål 13: La meg se om jeg har forstått riktig. Hvilken er den virkelige tidslinjen, hvilken er akkurat din tidslinje, jeg mener en realistisk tidslinje for å komme ut av denne krisen?

President Assad: Tidslinjen… starter etter starten av å bekjempe terrorisme. Før det, vil det ikke være noe poeng i å bestemme noen plan, fordi du ikke kan oppnå noe politisk mens terrorister har tatt over mange områder i Syria, og de kommer til å være – de er allerede det viktigste hinderet for noen reell politisk fremgang . Hvis vi snakker om etter det, er ett og et halvt til to år nok for en overgang. Det er nok. Jeg mener hvis du ønsker å snakke om først og fremst å få en ny grunnlov, så folkeavstemning, deretter parlamentsvalg, så noen form for annen prosedyre, enten presidentvalg eller andre ting, det spiller ingen rolle. Det vil ikke ta mer enn to år.

Spørsmål 14: Det er noe annet om opposisjonen; i alle disse årene har du sagt at du ikke kan vurdere de som kjemper som en opposisjon. Ombestemmer du deg?

President Assad: Vi kan anvende det samme om ditt land; du trenger ikke godta noen opposisjon som holder et maskingevær i ditt land heller. Dette er tilfellet i alle andre land. Den som har en maskingevær og terroriserer folk og ødelegger privat eller offentlige eiendom eller dreper uskyldige og den som er en terrorist, han er ikke i opposisjonen. Opposisjon er et politisk begrep. Opposisjon kan ikke defineres på hvilken som helst måte; det kan bli definert kun gjennom valg, gjennom valgurnen.

Spørsmål 15: Så hva mener du er opposisjonen for øyeblikket? Politisk opposisjon?

President Assad: Spør syrerne hvem de anser som opposisjonen. Hvis de velger dem, er de den virkelige opposisjonen. Så det er derfor jeg sa at vi kan definere, vi kan gi definisjonen til dette etter valget. Men hvis du ønsker å snakke om min egen mening, kan du være opposisjonell når du har støtte fra den syriske grasrota, når du bare tilhører ditt eget land. Du kan ikke være opposisjonell mens du er formet som person eller som en gruppe av utenriksdepartementet i et annet land eller i etteretningsbyggninger til andre land. Du kan ikke være en marionett, du kan ikke være en surrogat-leiesoldat; du kan bare være en ekte syrer.

Spørsmål 16: Nå i Europa, i Italia, ser vi så mange syrere kommer, syriske flyktninger, de er flyktninger. Hva ønsker du å fortelle disse flyktningene – for deg folk som rømmer?

President Assad: Selvfølgelig vil jeg si alle som forlater landet er et tap for Syria. Det er sikkert, og vi føler oss triste, vi føler lidelsen, fordi alle flyktninger i Syria har en lang historie av lidelse i Syria, og det er det vi bør ta hånd om ved å stille spørsmålet «hvorfor forlater de landet?» Av mange grunner. Den første er den direkte trusselen fra terrorister. Den andre er påvirkningen fra terrorister i ødeleggelsen av mye av infrastrukturen og at levebrødet til disse menneskene er ødelagt. Men den tredje, som er like viktig som påvirkning av terrorister, er den vestlige embargoen av Syria. Mange av dem, hvis du spør dem «vil du dra tilbake til Syria» sier at de ønsker å dra tilbake med en gang, men hvordan kan han dra tilbake til Syria mens grunnlaget i hans liv, hans levebrød, har blitt dramatisk berørt, så han ikke kan bo i Syria. Embargoen fra Vesten og terroristinnflytelsen har satt dem mellom ‘hammeren og ambolten’.

Spørsmål 17: Men du føler deg ikke på noen måte ansvarlig for det som har skjedd med folk?

President Assad: Mener du meg selv?

Spørsmål 18: Ja.

President Assad: Det eneste som vi gjorde siden begynnelsen av krisen er å bekjempe terrorisme og støtte dialog. Hva annet kan vi gjøre? Er det noen som er imot dialog? Er det noen som er imot å bekjempe terrorisme? Hvis du ønsker å snakke om detaljene, og om propaganda i Vesten, bør vi ikke kaste bort vår tid. Det er bare propaganda, fordi problemet helt fra begynnelsen med Vesten, er at de ikke trenger denne presidenten, de ønsker at denne staten skal mislykkes og kollapse, slik at de kan endre den. Alle vet det. Hele det vestlige spillet handler om regimeendring, uavhengig av betydningen av regimet; vi har ikke et regime, har vi en stat, men jeg snakker om deres konsept og deres prinsipp. Så kan du klandre hvem du vil, men hovedskylden ligger i Vesten, som støttet disse terroristene som skapte ISIS i Syria og skapte al-Nusra på grunn av beskyttelsen som de ga til disse terrororganisasjoner.

Spørsmål 19: Så ikke noe ansvar?

President Assad: Selvfølgelig, som en syrer, nei, jeg sier ikke at vi ikke gjør feil. Du har feil på det taktiske planet som du gjør hver dag i jobben din, og du har strategier. Og strategier, vi vedtok disse to tilnærmingene, men på taktisk nivå, har vi mange feil hver dag. Hver syrer er ansvarlig for det som skjedde. Vi har ansvar som syrere når vi lar disse terroristene komme til Syria, på grunn av noen syrere som har samme tankegang, og noen syrere som aksepterte å være marionetter til Gulf-statene og til Vesten. Vi tar selvfølgelig ansvar, mens hvis du ønsker å snakke om mitt ansvar, det er noe du snakker bare om detaljer. Jeg mener det er vanskelig å bedømme nå.

Spørsmål 20: Jeg vil gjerne spørre deg: hvordan var din tur til Moskva?

President Assad: Det var en tur for å diskutere den militære situasjonen, fordi den skjedde nesten to uker etter at russerne startet luftangrepene, og for å diskutere den politiske prosessen, fordi det var et par dager før [konferansen] Wien 1. Turen var veldig fruktbar, fordi russerne forstår godt denne regionen, fordi de har historiske forhold til den, de har ambassader, de har alle typer nødvendige forhold og har til hensikt å spille en rolle. Så kan jeg beskrive det som et fruktbart besøk.

Spørsmål 21: Fra Roma, fra Vatikanet, sa paven at det å drepe i Guds navn er blasfemi. Og spørsmålet, først av alt, er denne krigen egentlig en religionskrig?

President Assad: Faktisk, nei. Det er ikke en religiøs krig. Det er en krig mellom mennesker som avvek fra den virkelige religionen, hovedsakelig selvfølgelig islam. Avviket var mot ekstremisme, som vi ikke anser som en del av vår religion. Det er en krig mellom de virkelige muslimene og de andre, ekstremistene. Dette er kjernen i krigen i dag. Selvfølgelig gir de den ulike titler; krig mot kristne, krig mot andre sekter. Dette er bare overskrifter ekstremistene bruke til å fremme deres krig, men det virkelige problemet er krigen mellom dem og resten av muslimene, majoriteten som i hovedsak er moderat.

Spørsmål 22: Selv om de dreper i Guds navn? De dreper mens de sier Allah Akbar?

President Assad: Nettopp, det er hvordan de kan fremme deres krig. Det er derfor de bruker disse hellige ordene eller uttrykkene, for å overbevise de andre vanlige menneskene i denne regionen om at de kjemper for Allah, for Gud, noe som ikke er sant. Og noen av dem, de bruker det vel vitende om at dette ikke er sant, og noen av dem er uvitende og de tror at dette er en krig for Gud. Det er avvik, det er derfor jeg sa det er et avvik; de er mennesker som avvek fra det virkelige islam med å viten eller uten viten.

Spørsmål 23: Og hva med fremtiden for kristne mennesker i Syria, i ditt land?

President Assad: Egentlig tror jeg de fleste italienerne og mange i Vesten vet at dette er en moderat region, en moderat samfunn, spesielt Syria, både politisk eller sosialt og kulturelt, og den viktigste grunnen til at vi har denne moderasjonen er fordi vi har dette mangfoldet i sekter og folkegrupper. Men en av de viktigste faktorene er den kristne faktoren i Syrias historie, spesielt etter at Islam kom til denne regionen for 14 århundrer siden. Uten dem vil denne regionen bevege seg mer mot ekstremisme. Så deres fremtid er viktig, men du kan ikke skille den fra fremtiden for syrerne. Jeg mener, hvis du har en god fremtid for syrerne, vil fremtiden for hver del av vårt samfunn være god, og omvendt.

Spørsmål 24: Så det er en fremtid for dem her, fordi det synes å være en målskive i denne krigen mot kristne mennesker.

President Assad: Egentlig ikke. Faktisk er antallet muslimer som er blitt drept i Syria mye, mye større enn de kristne, så du kan ikke si at de er et mål. Igjen, det er kun brukt av ekstremister for å fremme deres krig, at det er mot «ateister», og det er for Gud og så videre, men i virkeligheten, nei.

Spørsmål 25: Herr President, før slutten av dette intervjuet, la meg spørre deg et spørsmål. Hvordan ser du på fremtiden? Vurdere du det som mer viktig med Syrias fremtiden eller at du beholder makten?

President Assad: Det er selvinnlysende; fremtiden for Syria er alt for oss. Jeg mener, selv min framtid kan ikke være atskilt, som borger. Som borger, hvis mitt land er ikke trygt, kan jeg ikke være trygg. Hvis den ikke er bra kan jeg ikke ha en bra fremtid, det er selvinnlysende. Men igjen, hvis du ønsker å sette dem opp mot hverandre, er det som å si «hvis presidenten er her, er det en dårlig fremtid for Syria. Hvis presidenten trer av, er fremtiden for Syria bra.» Det er den vestlig propaganda. Egentlig stemmer det ikke i Syria. Innenfor Syria har du folk som støtter presidenten, du har folk som ikke støtter presidenten, så når min fremtid er bra i Syria, dersom det syriske folk vil ha meg som president, vil fremtiden bli bra. Hvis det syriske folk ikke vil ha meg, og jeg ønsker å klamre seg til makten, vil det (i min oppfatning) å fortsette som president være dårlig. Så det er veldig enkelt. Vi trenger ikke å følge den vestlige propagandaen, å svare ut fra [premissene i] den propagandaen, fordi den er koblet fra virkeligheten. Jeg må svare deg i henhold til vår virkelighet.

Journalist: Ok, takk Herr President. Takk for denne anledningen.

President Assad: Takk for at du kom til Syria.

Oversatt av TM fra:

President al-Assad to the Italian TV Channel RAI UNO: ISIS has no incubator in Syria…Terrorists are main obstacle in front of any political progress

Reklamer