Weimar-tilstander i det nye Ukraina

tumblr_ndgc25M7Ge1s4nk1qo2_1280.jpg

av Gordon M. Hahn

I motsetning til det alle er enige om i Vesten eller de ensrettede nyhetene som kommer fra vestlig-baserte medier, tenketanker, og styresmakter, har demokratiseringen av Ukraina stanset i stedet for å ha økt etter Maidanopprøret/revolusjonen. Nyfascistiske og ultra-nasjonalistiske partier er fortsatt sterke og kan kanskje øke i popularitet, korrupsjon blomstrer i landets høyeste embeter som er styrt av statlige og private oligarker, og befolkningen fortsetter å lide av en kollapsende økonomi. Maidanregimet kan best bli forestilt som en ultra-nasjonalistiske-oligarkisk diarki med litt overlapping mellom de oligarkiske og ultra-nasjonalistiske elementene.

Maidan-Ukrainas fascistiske problemet vedvarer

Ifølge en undersøkelse utført av det sosiologiske forskningsinstituttet «Rating Group», hvis presidentvalget i Ukraina fant sted i oktober, så blant velgere som planlegger å stemme ville:

26 prosent støttet president Petro Porosjenko
16 prosentlederen for Batkyvshina/fedrelandspartiets (BP), tidligere statsminister Yulia Tymoshenko
12 prosent Opposisjonsblokkens (OP) leder Yuriy Boiko
9 prosent Selvhjelppartiet (Samopomish/SHP) ledet av borgermesteren i Lviv Andrey Sadovyi
7 prosent Det radikale partiets (RP) leder Oleh Lyashko
6 prosent  Borgergruppen (GP) partileder og tidligere general A. Hrytsenko
4 prosent Høyresektorens (RS) leder Dmitro Yarosh
4 prosent Svoboda/Frihetspartiets (SP) leder Oleh Tyahnibok

Resten av velgerne ville støtte andre kandidater.

Dermed vil presidentkandidatene fra Ukrainas nyfascistiske partier (RP, RS, og SP) få minst 15 prosent av stemmene. Hvis de nyfascistiske partiene greide å samle seg rundt en presidentkandidat, og hvis han skulle vinne alle de 15 prosent av stemmene, ville han avslutte som nummer tre i stemmegivningen, eller avhengig av hvordan deres respektive prosenter ble rundet av, kanskje på andreplass. De ultranasjonalistiske kandidatene (Tymoshenko og Sadovyi ville fått 25 prosent [«valgstemning i Ukraina: Oktober 2015″ Rating Group (Ukraina) 19. oktober 2015  og
I presidentvalget i 2014 tok Lyashko, Yarosh, og Tyahnibok til sammen bare 10,2 prosent av stemmene.

Hvis valget til Ukrainas parlament Verkhovna Rada fant sted i oktober ville

20 prosent av velgerne som har bestemt seg støtte Porosjenko og ‘samling for Petro Porosjenko’ /’Solidarnist’/BPPS
15 prosent Tymoshenko/ Fedrelandspartiet
14 prosent Opposisjonsblokken/ OP
10 prosent Sadovyi/ Selvhjelppartiet/ SHP
6 prosent Lyashko/ Det radikale partiet/ RP
Og  disse partiene kan bryte 5 prosent-barrieren og vinne seter i Radaen. Partier med en sjanse til å overskride denne barrieren og komme inn i parlamentet på basis av partilister inkluderer:
5 prosent Svoboda/SP
4 prosent Borgergruppen
4 prosentIhor Kolomoiskii er «Ukrop ‘parti
4 prosent Høyre Sektor
3 prosent Gjenfødsel (Vidrodzhennya )
3 prosent Vår region (Nash Kray)

Disse resultatene viser at de samme tre nyfascistiske partier – RP, RS, og SP – har minst 15 prosent av stemmene i dag. I valget til Radaen i 2014 fikk disse tre nyfascistiske partier mindre enn 13 prosent av stemmene.

Det bør legges til at det er nyfascistiske politikere og ledere i noen av de andre partiene, og at noen av disse andre partiene, som antydet ovenfor, kan karakteriseres som ultra-nasjonalistiske eller mer moderate nasjonalsjåvinistiske. Disse partiene (BP, SHP og Jatsenjuks Nasjonal Front) vil få 26 prosent av stemmene. Jatsenjuks ultra-nasjonalistiske Nasjonal Front vil sannsynligvis få mye mer enn en prosent av stemmene. Også oligarken og Poroshenkos nemesis Ihor Kolomoiskii sitt partiprosjekt ‘Ukrop’, med sine fire prosent, kan karakteriseres som delvis ultra-nasjonalistisk, gitt Kolomoiskii nære bånd til Høyresektorens leder Yarosh. Dette øker den ultranasjonalistenes stemmeandel til vel 30 prosent.

Dermed vil nyfascister og ultranasjonalister få nesten halvparten av stemmene (45 prosent) i valget til Radaen hvis det ble holdt i oktober. Dette er en liten nedgang fra Radavalget for ett år siden, da disse partiene fikk 53 prosent. Men mange anser ikke Nasjonal Front som et ultra-nasjonalistisk parti. Det inkluderer ultra-nasjonalister, mer moderate nasjonalsjåvinister, noen demokrater, og enda noen til nyfascister (for eksempel Aleksandr Biletskiy). Hvis det blir fjernet fra denne kategorien, vil de nyfascistiske/ultranasjonalistiske partienes stemmeandel ha økt betydelig det siste året fra 31 til 44 prosent. Uansett er den ultra-nasjonalistiske / nyfascistiske delen av Ukrainas politiske spektrum fortsatt for sterkt for et sunt sivilsamfunn.

Undersøkelsen viser også at motstanden mot Maidanregimet er så sterk som motstanden var til Jankunovitsjregimet nær dets død. Et flertall (53 prosent) mener at det er bedre å gå ut i gatene for å protestere i tilfelle av en betydelig forverring i levekårene, i stedet for å være patriotiske og forbli hjemme. Denne prosentandelen er større enn det som ble registrert i desember 2013 (50 prosent), på terskelen til Maidans styrting av Viktor Yanukovitsj’s regime. I løpet av de siste seks månedene har støtten for ideen om å oppløse parlamentet og utrope nyvalg på Radaen økt fra 34 til 47 prosent, ideen om nye presidentvalg fra 31 til 43 prosent.

Maidan og korrupsjon

Som under Yanukovich og selv i det fryktede «Putins Russland», sanker maidanregimets politikere ulovlige økonomiske fordeler i valgte posisjoner, og bidrar til å styrke den radikale opposisjonen, siden befolkningen sliter i en kollapset økonomi uten noen bedring i sikte. Siden Porosjenkos parti PPB mistet sitt flertallkoalisjon etter at de viktige partifraksjonene RP og SHP hoppet av for to måneder siden har korrupsjonsskandaler begynt å omvikle Poroshenkos administrasjon og partiet hans. Den 16. oktober ble en komité i Radaen enig om å åpne en etterforskning av korrupsjonsanklager, inkludert hvitvasking av penger, mot partiets nestleder og Poroshenkos forretningspartner Igor Kononenko. Poroshenko navn nevnes sammen med Kononenkos på minst ett av de avslørende dokumentene . Tidligere har østerrikske myndigheter iverksatt etterforskning i forbindelse med påstått ulovlig aktivitet av lederen for Poroshenkos presidentadministrasjon Boris Lozhkin.

En pådrivende kraft i de siste korrupsjonsanklagene mot Poroshenkoregimet har vært Valentyn Nalyvaichenko, sjefen for de ukrainske sikkerhetstjenestene (SBU) fram til den 18. juni. Han har nylig snakket i en Radahøring om korrupsjon, der han luftet detaljer om Kononenkos påståtte intriger, og det ryktes at det var Nalyvaichenko som lekket til pressen dokumentene som førte til høringen . Det er meget mulig at han arbeider hånd i hånd med de nyfascistiske gruppene, som Høyresektoren, SP, og RP.

Propagandaverdien av dette understreker Maidanregimets pågående korrupsjon og krever en annen, denne gangen fullt ‘nasjonalistisk revolusjon’ for å rense ‘Maidanrevolusjonen’. Bare det at Radahøringer finnes understreker den synkende populariteten for Porosjenkos parti i parlamentet; hans koalisjon har nå blitt ytterligere svekket av det store fallet i populariteten til hans viktigste koalisjonspartner, Jatsenjuks Nasjonal Front.

Weimarøkonomi

I mellomtiden forblir det ukrainske folk fanget i en kamp for å overleve i en kollapset økonomien som Kiev synes uvillig til å reformere. Til tross for bedring i noen økonomiske data, var September den 21. måneden med økonomisk nedgang, med et fall på 5,1 prosent. Totalt sett fortsetter Ukrainas utsikt å forverres, med brutto nasjonalproduktet ventet å synke 0,5 prosent i oktober, og med 11 prosent for året 2015. Investeringer så vel som det private forbruket forblir ekstremt lave. På samme tid fortsetter Jatsenjuk-regjeringen «å skjære av nesa for å trosse fjeset». Det har avlyst all luftfarts-kommunikasjon med Russland, noe som utvider en skarp avskjæringen av den ukrainske økonomien fra Russland, kilden til mer enn en tredjedel av landets handel. Samtidig må Kiev kjøpe kull fra opprørerne i Donbass og naturgass fra ‘de som invaderte’ fra Moskva (med rabattpris) for å holde seg i live og overleve en vinter som er forventet å bli mye kaldere enn den har vært de siste årene.

Håp mot håp

Ett håp for forbedring i maidanregimets lykke er at våpenhvilen i Donbass har stabilisert seg. Men fraværet av krig bare gjør nyfascistene sintere. Mange av dem er fortsatt er bevæpnet og farlig for regimet og sosial orden, mest av alt Dmitro Yarosh’s Høyresektor. Mest urovekkende er det siste tegnet på at de nyfascistiske partiene begynner å samarbeide i stedet for å konkurrere, noe som gjenspeiles av deres felles marsj i Kiev den 14. oktober til ære for de fascistiske ukrainske organisasjonene fra andre verdenskrig, ‘Organisasjonen av ukrainske nasjonalister’ og dens ‘Ukrainske Partisanarme’ – et skudd for baugen for Poroshenkos versjon av Maidanregimet.

Regimet selv svarte med å åpne opp en gransking av deltakelsen fra SP og  Høyresektor i snikskyttermassakren den 20 februar 2014 på Maidanplassen. Det nye regimet la skylden på regimet til Janukovytsj – en av de grunnleggerne mytene som smuldrer for hver dag som går. Trusselen om at den myten skulle smuldre fikk statsadvokaten til å trekke tilbake anklagen noen dager senere, og sa at det ikke fantes bevis for at pro-Maidan elementer utførte skytingen. Tvert imot, det er et fjell av bevis som støtter dette synet, og de peker på at maidanregimet ikke er levedyktig, siden det står på noen svært ustø søyler, som alle er i fare for å velte og få det hele å rase ned. Han avviste også posisjonen forkjempet av Nalyvaichenko om at Moskva var bak snikskyttermassakren, og sier det var «ingen bevis» for å støtte dette synet.

Resultatene fra søndagens lokalvalg for borgermestere og kommunestyrer blir fortsatt talt opp [artikkelen er fra  27.oktober], men det er usannsynlig at det vil vise noe bedring i den sakte kollapsen av Maidanregime.

Selvfølgelig, hvis du spør Washington og det støttespillere, er alt dette ikke mer enn en del av en mangeslunget underfundig plan fra Putins side for erobringen av Europa og verden. Ukraina har ingen nyfascister og har aldri hatt det. Ukrainere er uskyldige og enhver dårlig nyhet er utelukkende et resultat av sovjetisk (les: russisk) okkupasjon.

Nedenfor er en 2 minutters videosnutt av Petro Porosjenkos palass, populært kalt ‘det hvite hus’

 

Oversatt (med enkelte endringer)  fra:

Weimarization of the Maidan Ultra-Nationalist/Oligarchic Regime Rolls On

Reklamer