Amerikansk-støttede offensiver erobrer byer i Nord-Irak

Tidspunktet for offensivene peker sterkt på at de har blitt godkjent av Obama-administrasjonen for å gjøre den amerikanske hånden sterkere i Syria-forhandlingene i Wien. Kerry reiste til den østerrikske hovedstaden på fredag. Der vil han forhandle med representanter for 19 stater over Syrias skjebne. De innledende diskusjonene med hans tyrkiske og saudiarabiske kolleger begynner fredag kveld.

sinjar

Av Thomas Gaist

Til sammen 7500 amerikansk-støttede kurdiske styrker, inkludert den irakisk-kurdiske Peshmerga-militsen samt den syrisk-kurdiske ‘Folkets beskyttelsesavdelinger’ (YPG), erobret den nord-irakiske byen Sinjar fra den islamske staten i Irak og Syria (ISIS) på fredag.

Til tross for proklamasjoner av en stor seier over ISIS var, ifølge rapporter, motstanden fra ISIS-kjempere begrenset. Avdelinger fra YPG rykket lett inn i Sinjar fra vest og møttes med Peshmerga-kjempere i sentrum av byen, mens de knapt trengte å avfyre et eneste skudd, ifølge en rapport fra en tysk journalist som er med de kurdiske styrkene.

Samtidig med kampene i Sinjar, syntes en annen offensiv ledet av en USA-støttet koalisjon av militsgrupper (med tyngdepunkt i YPG-enheter) – den nylig proklamerte ‘Syriske demokratiske styrken’ –  å vinne sin seier alene under et angrep på Hol, en viktig by på grensen mellom Irak og Syria .

Inne i Irak, iscenesetter amerikanske bakkestyrker operasjoner fra seks store «trenings og rådgivningsbaser», og iscenesatte tre nye bakkeoperasjoner i det vestlige og nordlige Irak og én i Nord-Syria, ifølge en orientering gitt i Bagdad på fredag av det amerikanske forsvarsdepartementets talsmann, oberst Steve Warren.

Amerikanske krigsfly utførte mer enn 250 angrep bare mot Sinjar under innledningen til fredagens bakkeangrep. Byen Sinjar har blitt «knust» i angrepet, og beboerne vil være ute av stand til å reise tilbake i overskuelig fremtid, ifølge den lokale tjenestemannen Mehme Khalil.

I bemerkninger torsdag til Det amerikanske fredsinstituttet, gjorde USAs utenriksminister John Kerry det klart at de USA-støttede operasjonene i Irak representerer åpningsfasen av en bredere opptrapping.

I Irak «trapper vi opp vår strategi i alle dens aspekter» sa Kerry. «Vi er bare så vidt kommet i gang» sa Kerry, og fremhevet rollen til de tusenvis av amerikanske soldatene utplassert i Irak siden starten på operasjon ‘Inherent Resolve‘ i august 2014.

Det er allerede klare tegn på at de USA-støttede kurdiske offensivene forverrer den nylige økningen i spenninger mellom Washington og regjeringen i Bagdad.

I en symbolsk ydmykelse for Washington, har den irakiske regjeringen ønsket velkommen en etablering av et felles militær planlegginghovedkvarter i Bagdad bemannet av russiske offiserer.

Selv i det øyeblikk de USA-støttede kurdere erobret de siste delene av Sinjar på fredag, besøkte irakiske diplomater Moskva for diskusjoner over en større russisk militært nærvær i Irak.

«Den irakiske siden understreket sin hensikt om å ytterligere styrke koordineringen og samarbeidet mellom Moskva og Bagdad på området antiterror. Betydningen av en fortsatt russisk støtte til den irakiske regjeringen ble bemerket,» sto det å lese i en uttalelse om diskusjonene fra det russiske utenriksdepartementet.

Tidspunktet for offensivene peker sterkt på at de har blitt godkjent av Obama-administrasjonen for å gjøre den amerikanske hånden sterkere i Syria-forhandlingene i Wien.

sinjarKerry reiste til den østerrikske hovedstaden på fredag. Der vil han forhandle med representanter for 19 stater over skjebnen til Syria. De innledende diskusjonene med hans tyrkiske og saudiarabiske kolleger begynner fredag kveld.

USAs utenriksminister skisserte hans planer for samtalene og den bredere amerikanske strategien i Syria under en tal til Det amerikanske fredsinstituttet i går. Det var to viktige komponenter i hans bemerkninger, foruten de nå standard fordømmelsene av ISIS som den største sikkerhetstrusselen mot USA på en generasjon.

Kerry understreket i hvilken grad alle maktene som møter i Wien, inkludert Iran og Russland, hadde blitt enige om en felles plan for Syria, inkludert ødeleggelsen av ISIS og restrukturering av landets styresmakter i regi av FN.

Kerry gjentok også Washingtons bestemte hensiktom å fjerne Assad. «Å spørre opposisjonen om å stole Assad eller å akseptere Assad ledelse, er rett og slett ikke en rimelig anmodning, og den er derfor dødfødt» sa han. Disse gruppene – det vil si de kjøpte gruppene, eid av amerikansk imperialisme – så fjerningen av Assad som «den viktigste delen av overgangen. Det er derfor vi presser så hardt for en ekte overgang. Fordi uten en ekte overgang, uansett hvor mye vi ønsker det, vil kampene fortsette og krigen aldri ta slutt.»

USA og vestlige diplomater har «begrensede forventninger til denne runden» av forhandlingene, fortalte en ikke navngitt høytstående tjenestemann til Wall Street Journal fredag. Virkeligheten på bakken er en intensivering av vold og borgerkrig over et bredt område som strekker seg fra Middelhavet til Tigris.

Dusinvis ble drept og rundt 250 såret på fredag i da massive selvmordsbombinger rammet boligområder i Beirut fredag. ISIS medlemmer har tatt på seg ansvaret for angrepene, som rammet områder kjent som støttepunkter for sjiamilitser som Hizbollah.

Spredningen av krigen er fundamentalt drevet av den amerikanske imperialismens ønske om å underlegge seg hele regionen. Under falskt dekke av en «krig mot ISIS,» går Washington i spissen for enda en militær opptrapping av ny imperialistisk utrykking for å dele opp Midtøsten på nytt, som brøt ut som respons til oppløsningen av Sovjetunionen.

Oversatt av TM med vennlig tillatelse WSWS

Reklamer