En oppsummering av dagens kamper i Irak og Syria

av Bernhard/Moon of Alabama

Kampen mot de islamske fundamentalistene i Irak og Syria gikk i dag raskt fremover. Amerikansk flystøtte i Irak og russisk luftstøtte i Syria gjorde det mulig for de forskjellige bakkestyrkene å erobre betydelige mengder terreng.

Russland fortsetter å bygge ut sitt arsenal i Syria, og vil kanskje snart introdusere flere bakke- og luftkomponenter.

Etter flere dagers forberedelser med amerikansk bombing, angrep 7000 kurdiske og yezidiske soldater Den islamske staten fra Sinjarfjellene og sør mot selve byen Sinjar. Sinjar ligger cirka 50 kilometer øst for grensen mellom Syria og Irak. Like sør for byen ligger den viktige Hovedvei 47, som er den viktigste transportåren mellom Mosul i Irak og Raqqa i Syria.sinjar

Angriperne ble støttet på bakken av amerikanske observatører som dirigerte presisjonsangrep fra luften når soldatene hadde pause. Operasjonen lyktes raskere enn forventet. Byen er omgitt av YPG og Peshmergastyrker, og en lang strekning av motorveien er nå under kurdisk kontroll. De første enhetene er i ferd med å rykke inn i byen. Hovedproblemet nå er snikskyttere, miner og minefeller, og den blodige delen av erobringen av byen vil ta en stund. Motangrep på hovedveien er ventet, men har liten sannsynlighet for å lykkes i det åpne terrenget så lenge det amerikanske luftvåpenet gir kurderne dekning.

Fremgangen i Syria var enda bedre. Etter gårsdagens gjennombrudd mot den beleirede flyplassen Kuweires øst for Aleppo, er mer terreng rundt flyplassen tatt i dag. Planen synes å være å frigjøre området mellom flyplassen øst for Aleppo, som ble avløst fra sør, og selve Aleppo i vest, fra alle fiendestyrker. Varmekraftverket som ligger mellom flyplassen og byen ble tatt i dag. Flyplassen skal repareres og vil tillate rask luftstøtte fra kort avstand for alle videre operasjoner mellom Aleppo og den tyrkiske grensen.Aleppo Map final

Sør-vest for Aleppo gikk den vellykkede offensiven mot motorveien mellom Aleppo sørover til Idleb, Hama, Homs og Damaskus raskt fremover. Al-Qaida/Jabhat al-Nusra holdt byen Al-Hadher, som ble tatt i dag overraskende raskt, og angrepet fortsatte umiddelbart videre vestover mot motorveien, og erobret Al-Eis. Motorveien er nå bare 2 kilometer unna, og er for tiden under kontroll av al-Qaida/Frie Syriske arme. Den er en viktig forsyningsvei fra Tyrkia til al-Qaida-okkuperte områder lenger sør.

Øst for Damaskus, ble den militære flyplassen Marj al-Sultan, som var i hendene på Jaysh al-Islam, gjenerobret av regjeringsstyrkene etter luftangrep. En omringning av det opprørsholdte området Øst-Ghouta ble dermed dannet for første gang på tre år. Øst-Ghouta brukes av opprørerne for å skyte bombekastergranater og raketter inn i Damaskus. Området er nå under beleiring og vil bli rensket opp når tiden kommer.

Det har blitt obsevert nye russiske våpen i Latakia nær middelhavskysten. For første gang er en T-90 stridsvogn blitt sett i Syria (ubekreftet). Dette er den mest moderne russisk stridsvognen i tjeneste og vil ha et russisk mannskap. Stridvognen kan tilhøre en ny russisk bakkeavdeling. På den russiske militære flyplassen i Latakia har det blitt sett (og bekreftet) en radar av type 96L6 for en S-300PMU2 eller S-400 forsvarsbatteri, beregnet mot både fly og raketter. De russiske soldatene vil ikke lenger være avhengig av sjøbasert luftverndekning gitt av rakkettkrysseren ‘Moskva’. De har nå et mobilt langdistanse luftvern med en rekkevidde på 300-400 km etablert på bakken. Dette kan være lett flyttes lenger inn i landet for å dekke hele vest-Syria etter behov. Russland strever for å øke antall lufttokt de kan utføre per dag og er i ferd med å forberede enda en flyplass. Flere fly og helikoptre er forventet å ankomme landet snart.

Et selvmordsangrep i det sjiadominerte området Ayn al-Sikkeh sør-Beirut drepte minst 37 sivile og såret rundt 180. ISIS hevdet å være ansvarlig for angrepet.

Den offisielle amerikanske strategien i Syria var grunnlagt på ting som aldri fantes: en ‘fri syrisk armé’ bestående av sekulære syrere og en politisk støttegruppe av eksil-syrere som skulle danne den nye regjeringen i Syria.

Det som er igjen av bandittene i Den frie syriske armé deserterer nå. Den nåværende lederen av eksilsyrerne (ledet fra et hotellrom), den «midlertidige guvernøren av Syria» Ahmad Tameh, gikk over grensen fra Tyrkia til Syria i dag, for å sette opp en Potemkin-regjering. Opprørerne i Den islamistiske levantiske fronten i Syria ba ham ryke og reise, og han måtte flykte tilbake til Tyrkia.

Den offisielle amerikanske strategien i Irak var å bygge opp en sunni-styrke som kunne utfordre og beseire Den islamske staten. Det viser seg at de mulige lederne av en slik styrke har blitt drept av Den islamske staten eller ikke lenger er villig til å ta del i en slik risikabel oppgave. Denne planen var et forsøk på å gjenta Anbar-vekkelsen fra Irak i 2005. Kun de styrkene som støtter regjeringen i Irak, så vel som i Syria, vil kunne gjenvinne betydelig territorium fra Den islamske staten og andre terrorstyrker.

oversatt med vennlig tillatelse fra Moon of Alabama:
http://www.moonofalabama.org/2015/11/todays-battle-progress-in-iraq-and-syria.html#comments

Reklamer