Nok en britisk general uttrykker mistillit med Jeremy Corbyn

Den dype graden av sosiale og politiske motsetninger har nådd så langt at det nå finnes en dårlig skjult diskusjon bak kulissene om en innenlandsk militær intervensjon hvis behovet skulle oppstå. Et slående trekk ved denne kampanjen er hvor stor del spilt av forsøket på å piske opp jingoisme og utilslørt krigshissing.

nickhoughton

Av Chris Marsden

Lederen for Storbritannias væpnede styrker general Sir Nicholas Houghton har gitt en ekstraordinær offentlig uttalelse angående det faktum at Arbeiderpartiets leder Jeremy Corbyn ikke vil godkjenne et kjernefysisk angrep hvis han blir statsminister. Det «ville bekymre meg om den tanken ble oversatt til [utøvende] makt.»

Sjefen for forsvarsstaben talte på Andrew Marrs tv-program på BBC om fornyelse av rakettprogrammet for atomubåten Trident. Marr spurte Houghton direkte «Vi har nå en opposisjonsleder som sier ganske åpenlyst at han aldri ville trykke på atomknappen. Bekymrer det deg?»

Houghton svarte: «Vel, det ville bekymre meg om den tanken ble oversatt til makt, kan man si.»

Marr avbrøt da «Hvis han vinner, er han et problem?» Houghton svarte: «Vel, det er et par hindringer i veien før vi kommer dit.»

Houghton fortsatte å antyde at Corbyn ville være uskikket til å inneha vervet hvis han holdt på sitt mening.

«Hele greia med avskrekking hviler på troverdigheten om at de kan brukes» sa han. «De fleste av politikerne jeg kjenner forstår det. Og jeg tror at, om jeg tør si det, ansvaret som kommer med makt sannsynligvis er en ganske tankevekkende ting, og du kommer til en erkjennelse av at «jeg forstår hvordan dette fungerer.»

Intervjuet med Marr kom etter Houghton hadde klaget på nyhetskanalen Sky at Storbritannia var i ferd med «å skuffe» sine allierte ved ikke å ta del i bombingen av Den islamske staten (ISIS) i Syria. Disse kommentarene var tydelig uttalt for å støtte den konservative regjeringen, og mot Corbyn, som har hevdet at Arbeiderpartiet ikke bør gå inn for britisk involvering.

poppy-corbyn-bow_3495088b
Corbyn blir kritisert for å ikke bukke dypt nok

Houghton bemerkninger til Marr var i klart brudd på konstitusjonelle prinsipper. Som svar fortalte Corbyn media: «Det er et sak for alvorlig bekymring at lederen for forsvarsstaben i dag grep direkte inn i saker det hersker politisk uenighet om. Det er viktig i et demokrati at militæret forblir politisk nøytralt hele tiden.

«Ved offentlig å velge side i aktuelle politiske konflikter har Sir Nicholas Houghton klart brutt det konstitusjonelle prinsippet.»
Corbyn sa han ville ta saken opp med forsvarsministeren, og be ham «å iverksette tiltak for å sikre at nøytraliteten til de væpnede styrkene opprettholdes.»

Regjeringen ventet ikke engang på å motta et slikt brev før de stormet til forsvar for Houghton og stilte seg solidariske med Houghtons bemerkninger.

Statsminister David Camerons talsmann sa at forsvarssjefen «gjorde det klart at han ikke snakket om en personsak … Han gjorde et poeng om troverdigheten til avskrekkingen. Og som den viktigste militære rådgiveren for regjeringen, er det rimelig at lederen for forsvarsstaben snakker om hvordan vi opprettholder troverdigheten til en av de viktigste verktøyene i vårt arsenal.»

En ikke navngitt «høytstående kilde i regjeringen» var mer enda mer direkte, skriver Daily Mail, «Jeremy Corbyn ønsker å fjerne Trident og avskaffe hæren. Hvis lederen for forsvarsstaben blir spurt, kommer han til å svare. »

Av like stor betydning er Corbyns egen frontbenk, som var like rask til å støtte generalen.

Skyggeforsvarsminister Maria Eagle fortalte Andrew Marr «Jeg forstår poenget hans. Det er det samme poenget jeg gjorde selv da Jeremy sa det han sa.» Hun antydet at hun ville gå av dersom Labour ikke støttet fornyelse av Trident. Hun la til «Jeg tror jeg vil finne det vanskelig [å fortsette i skyggekabinettet], men vi har ikke nådd det punktet ennå.»

Eagles uttalelser ble gjentatt av den tidligere kommandøren for den britiske marinen admiral Sir Alan West, som sitter på Labour-benken i Overhuset.

Han hevdet at Houghton hadde blitt manipulert av Marr slik at han «kanskje gikk lengre enn han burde ha gjort», men la til at det var «svært sannsynlig» at han ville gå av som partipisk hvis Corbyn holdning til Trident ble partiets politikk.

Houghton er ikke blåøyd, som West antydet. The Daily Mail siterte en nær kilde til han som sa at han «ville være klar over virkningen av handlingene hans i går.» Avisen fortsatte : «Når han sier noe, har han til hensikt at det skal ha en innvirkning, sa kilden. Han sier ikke ting bare på sparket».

Hendelsen har igjen vist at det ikke lenger er noen betydelig støtte for forsvaret av demokratiske rettigheter innenfor de herskende kretsene. Den dype graden av sosiale og politiske motsetninger har nådd så langt at det nå finnes en dårlig skjult diskusjon bak kulissene om en innenlandsk militær intervensjon hvis behovet skulle oppstå.

I september, da han ble spurt om han ville «trykke på knappen» og tillate bruk av kjernefysiske stridshoder, svarte Corbyn: «Nei. Ett hundre og åttisyv land føler ikke behov for å ha et kjernefysisk våpen for å beskytte deres sikkerhet.»

Han har understreket at dette er et rent personlig mening, og at Arbeiderpartiet vil tillate en fri avstemming om saken og vil nesten helt sikkert støtte fornyelsen av Trident. Likevel har hans bemerkninger skapt et rasende motreaksjon. En ikke navngitt general som fortsatt er i tjeneste truer med mytteri.

Generalen som «tjenestegjorde i Nord-Irland i 80- og 90-årene» fortalte Sunday Times at hvis Corbyn kom til makten, » Ville det bli masseavganger på alle nivåer, og man vil møte den svært reell muligheten til en hendelse som i praksis ville være en mytteri …

«Du vil se en stort brudd i sedvanen, der høytstående generaler vil direkte og offentlig utfordre Corbyn over svært viktige politiske beslutninger som Trident, eller å trekke oss ut av NATO og mulige planer om å kastrere og krympe størrelsen på de væpnede styrkene. Hæren ville rett og slett ikke godta det. Generalstaben ville ikke tillate at en statsminister setter landets sikkerhet i fare, og jeg tror folk vil bruke alle mulige midler, rettferdige eller under beltestedet, for å hindre det. »

Da han sa det, ble det nektet å selv forsøke å identifisere generalen, og bare en dempet anmodning om at dette burde gjøres fra Corbyns side. Nå, mindre enn to måneder senere, har vi den ekstraordinære situasjonen at sjefen for de væpnede styrkene offentlig er i mot Corbyn politisk, og til og med setter spørsmålstegn med hans egnethet til å være statsminister.

Houghton, som tjenestegjorde i Nord-Irland og befalte den 39. infanteribrigaden fram til langfredag-avtalen i 1998, har nesten i klartekst solidarisert seg med bemerkningene som ble sagt anonymt. Han gjør det med en de facto politisk allianse med både de konservative og Corbyns motstandere på høyrefløyen i Arbeiderpartiet, som arbeider hele tiden for å avslutte hans lite ønskede periode som partileder.

web-corbyn-2-PA
Corbyn blir fordømt for å unnlate å synge «God Save the Queen»

Et slående trekk ved denne kampanjen er hvor stor del som er spilt av forsøket på å piske opp jingoisme og utilslørt krigshissing. Corbyn blir nå blitt fordømt for blant annet å unnlate å synge «God Save the Queen» under en seremoni til minne om slaget om Storbritannia, og ikke bukke for monarken og ikke inntre i hans posisjon i Det kongelige råd , og senest for ikke å bukke lavt nok mot minnesøylenRemembrance Sunday – bare en time etter Houghtons opptreden på BBC.

Hva blir gjort klinkende klart er at Corbyns erklærte pasifistiske overbevisning er uforenlig med at han spiller en ledende rolle i Arbeiderpartiet, som alltid har fungert som en trofast instrument for Storbritannias imperiale rovpolitikk, og vil gjøre det i fremtiden – både hvis det gjelder Trident eller krigen i Irak og Syria.

Som svar har Corbyn igjen vist hans villighet til å kapitulere til hans motstandere og akseptere denne siste politiske voldshandlingen. Selv da han ba om at Houghton burde refses, insisterte han på at kommentarene ikke ville forsure forholdet deres. «Jeg ser frem til å møte ham» sa Corbyn. «Jeg prøver å unngå ondt blod, jeg er optimistisk.»

oversatt av TM med vennlig tillatelse fra:

http://www.wsws.org/en/articles/2015/11/10/corb-n10.html

les også:

https://midtifleisen.wordpress.com/2015/09/21/les-denne-britisk-general-truer-med-kupp-i-storbritannia-hvis-corbyn-blir-statsminister/

Reklamer