USA stoppet luftangrep i Syria mens Nusra og ISIS forberedte angrep på regjeringens forsyningsrute

alepporoadcut-s

Av B./Moon of Alabama

I løpet av de siste dagene har det blitt utført et stort angrep på den syriske regjeringens forsyningslinje til Aleppo, utført av Jabhat al-Nusra (også kjent som al-Qaida i Syria) og Den islamske staten. Tilsynelatende var det samordnet med det amerikanske militæret.

I løpet av september utførte den amerikanske anti-IS koalisjonen et daglig gjennomsnitt på 4,2 luftangrep mot Den islamske staten, hovedsakelig øst i Syria. Dette er etter et gjennomsnitt på 6,8 per dag i august. Frekvensen i oktober var omtrent det samme som i september, helt til torsdag den 22. oktober.

I følge det amerikanske tidsskiftet Military Times sank angrepsfrekvensen da merkbart:

~ 4 tokter per dag fram til 20. oktober
4 – 20. oktober tirsdag
8 – 21. oktober onsdag
1 – 22. oktober torsdag
0 – 23. oktober fredag
0 – 24. oktober lørdag
0 – 26. oktober søndag
1 – 27. oktober mandag
0 – 28. oktober tirsdag
0 – 29. oktober onsdag

Den islamske staten brukte pausen i luftangrepene i det østlige Syria til å flytte hundrevis av kjempere og tungt utstyr fram til forsyningslinjen som forbinder Damaskus med de regjeringskontrollerte områdene (grønt på kartet) i Aleppo.

Etter to dager uten amerikanske luftangrep i det østlige Syria gikk Den islamske staten (lilla) til angrep på regjeringens forsyningkorridor fra øst, mens Jabhat al-Nusra (oransje) på samme tid og med samme fokuspunkt, angrep forsyningskorridoren fra vest. Angrepene begynte med biler med selvmordsbombere mot den syriske hærens sjekkpunkter, som plutselig måtte forsvare seg både foran og i ryggen.

På lørdag den 24. oktober rapporterte Almasdar News:

For første gang på tre måneder ble den syriske arabiske hærens (SAA) viktigste forsyningsrute langs Khanasser-motorveien stengt på grunn av en hindring fra Den islamske staten i Irak og Ash-Sham (ISIS); denne kaotiske situasjonen tvang regjeringsstyrkene til å påkalle hundrevis av forsterkninger fra Aleppo-provinsen for å hjelpe å holde tilbake de invaderende terroristene.

I utgangspunktet lyktes det syriske forsvaret i å slå tilbake både ISIS og den syriske Al Qaida-gruppen Jabhat Al-Nusra etter at de angrep langs ulike akser i Hama-provinsen; men ISIS omgrupperte nær grensen mellom Al Raqqa-provinsen for å starte et annet massivt angrep på Khanasser-motorveien.

ISIS sitt andre angrep på det syriske forsvarets defensive stillinger var en suksess, ettersom de avskar Khanasser-motorveien og avanserte vestover mot den strategiske byen Ithriyah øst i Hama.

Krigere fra Den islamske staten drepte rundt et dusin regjeringsstyrker og erobret flere væpnede kjøretøy (blodige bilder her).

Den syriske hæren sender så forsterkninger fra den palestinske motstandsmilitsen Liwaa Al-Quds for å rydde veien. Dette var bare delvis vellykket, ettersom dårlig vær og en sandstorm den 25. hindret luftstøtte.

Kommandohovedkvarteret i Damaskus var ganske fornøyd med situasjonen selv om veien fortsatt var avskjært. Tanken var at å ha soldater fra Den islamske staten og Nusra konsentrert i et ellers vidåpent område på landsbygda, ville hjelpe med å eliminere dem. Den 26. og 27. fløy russiske og syriske luftstyrker omtrent 90 angrep innenfor en periode på 24 timer mot de delene av veien som var holdt av fienden.

Disse angrepene ryddet delene av veien som var holdt av IS, men IS konsentrerte flere krefter mot en annen del av veien videre nordover og den 27. oktober sendte den en selvmordsbomber mot et annet regjeringsjekkpunkt, og igjen sperret de veien. Ekstra støtte fra Hizbollah ankom i løpet av de neste dagene og veien er nå stort sett ryddet men fortsatt truet.

Den stengte forsyningsruten førte til vanskeligheter for de nesten to millioner menneskene i de delene av Aleppo som regjeringen holder, ettersom prisene på grønnsaker og bensin gikk i været.

Kommandohovedkvarteret i Damaskus der Syria, Iran, Russland og Hizbollah koordinerer etterretning og operasjoner i Syria, mistenker at angrepet på forsyningskorridoren var koordinert på et høyere nivå enn bare mellom Nusra og Den islamske staten.

Det fullstendige opphøret av amerikanske luftangrep mot det østlige Syria tillot Den islamske staten å flytte hundrevis av soldater og tungt utstyr som stridsvogner og kanoner fra sin høyborg i byen Raqqa til det vestlige Syria. Samtidig trakk Jabhat al-Nusra hundrevis av krigere fra andre fronter sørøstover for sin del av angrepet. Det er vanskelig å tro at disse var bare tilfeldigheter som ikke hører sammen.

oversatt av TM med vennlig tillatelse fra MoA den 30. oktober:

http://www.moonofalabama.org/2015/10/us-stopped-syria-air-strikes-while-nusra-and-is-prepared-attack-on-government-supply-route.html#comments

Les også:

https://midtifleisen.wordpress.com/2015/10/12/isis-og-det-psykopatiske-marerittet-som-er-den-amerikanske-politikken-i-midtosten/

Reklamer

2 kommentarer

  1. «Den stengte forsyningsruten førte til vanskeligheter for de nesten to millioner menneskene i de delene av Aleppo som regjeringen holder, ettersom prisene på grønnsaker og bensin gikk i været.»

    Og dette altså med støtte fra den norske regjeringen og våre allierte!
    Er det på tide med en «moderat» opprørsgruppe med væpnede picup’er for å velte den norske regjeringen, mon tro, som er med på denne faanskapen og påført lidelse ?

    Liker

Kommentarer er stengt.