Brasil er ett steg nærmere militærkupp

Spørsmålet oppstår åpenbart : Hvis de ikke lykkes med riksrett, vil Villas Boas eller annen general finne en annen måte å fjerne regjeringen på?

villaboas
General Eduardo Villas Boas er ikke fornøyd med tingenes tilstand

Sjefen for hæren advarer om at Brasils krise er trussel for «stabilitet»

Av Bill Van Auken

I en videokonferanse med 2000 reserveoffiserer utstede sjefen for Brasils hær, general Eduardo Villas Boas, en advarsel om at landets stadig dypere økonomiske og politiske krise utgjorde en stadig større trussel mot «stabilitet». Konferansen var uten tidligere sidestykke.

Generalens tale ble kringkastet til offiserer samlet på åtte kommandoposter rundt om i landet sist fredag. Den begynte å sirkulere på Internett denne uken.

«Vi lever i en svært vanskelig og kritisk situasjon – en svært alvorlig krise av en politisk, økonomisk og etisk karakter» sa han i talen, og la til at «hvis den vedvarer kan det bli en sosial krise med negative effekter for stabiliteten.»

Generalen fortsatte: «Og der, i den sammenhengen, begynner det å angå oss direkte»

Ifølge den brasilianske avisen Folha de Sao Paulo, så publiserte Sergio Monteiro, presidenten for rådet av reserveoffiserer, som svar på generalens tale et notat som konkluderte: «Løytnantene kommer snart tilbake! Gi oss et oppdrag! »

magellaes
Roberto Magalhães, av uangripelig karakter, muligens vampyr.

General Villas Boas ga også en spesiell hyllest til Roberto Magalhães, en politiker fra det ekstreme høyrepartiet Demokratene, som var til stede under talen. Hærsjefen roste Magalhães (som begynte sin politiske karriere under det tidligere militærdiktaturet) som en «offentlig figur av uangripelig karakter», og legger til at han var «fra en tid da politikerne visste hva ordet etikk mente» Magalhães har vært blant de mest høyrøstede av dem som har ropt på at Rousseff bør bli kastet.

Generalens bemerkninger kommer midt i en økende politisk krise for regjeringen til «Arbeidernes Parti» (Partido dos Trabalhadores, PT) til president Dilma Rousseff, som er oppslukt av en korrupsjonsskandale i multimilliard-dollar-klassen, som involverer politiske utbetalinger og ulovlige kommisjoner i det statseide energikonglomeratet Petrobras, Brasils største selskap.

Samtidig har Brasils økonomi gått inn i resesjon, med økonomisk aktivitet som faller for tredje måned på rad i august, ned 0,76 prosent fra forrige måned, og har stupt 4,47 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Kredittratingbyrået Fitch nedgraderte på torsdag ratingen for Brasils statsgjeld til bare ett hakk over «junk»-status, og siterte økende statsgjeld og en stadig dypere økonomisk og politisk krise. Standard & Poors nedgraderte forrige måned Brasils gjeld til junk-status.

Med arbeidsledighet som stiger og en regjering som forsøker å presse gjennom en storstilt pakke med økonomiske innstrammingstiltak for å blidgjøre internasjonal finanskapital, har Rousseffs oppslutning falt til det laveste nivået for noen president siden slutten av militærdiktaturet i 1985. En meningsmåling utført siste måned viste at bare 7 prosent av de spurte vurderte presidenten positivt, mens nesten to tredjedeler sier de ikke trodde hun ville fullføre sin periode i embetet, som avsluttes i 2018.

Rousseffs opposisjon på høyresiden har organisert en rekke massedemonstrasjoner som har ropt på å stille henne for riksrett, med de siste protestene i August dominert av bannere som roper for de militære til å gripe inn. Under forhold der Rousseff gjentatte ganger har hevdet at hun er utsatt for en «kupp-plan» fra den brasilianske høyresiden for å felle hennes presidentperiode, har bemerkningene til general Villas Boas antatt illevarslende betydning.

Brasils militære tok makten i et amerikansk-støttet kupp i 1964, og styrte landet som diktatur i mer enn to tiår etterpå. Til dags datoen har de ansvarlige for politiske drap, forsvinninger, vilkårlige arrestasjoner og utbredt tortur nytt komplett ustraffethet takket være en amnestilov fra 1979 som var utarbeidet av de militære herskerne selv, og har blitt beholdt siden, også under mer enn et dusin år med styre av Arbeidernes Parti.

Villas Boas ble satt inn som hærsjef av Rousseff selv i begynnelsen av dette året, og erstatter general Enzo Martins Peri, som ble anklaget for å sabotere en «Sannhetskommisjon» satt opp av Rousseff- regjeringen for å undersøke forbrytelser under militærdiktaturet.

I kjølvannet av tidligere anti-Rousseff demonstrasjoner i mai ga den nye hærsjefen en uttalelse som avviste kravene fra høyreorienterte demonstranter om at militæret skulle styrte henne. «Det er ikke rollen til de væpnede styrker å føre tilsyn med regjeringen, fjerne regjeringen eller blande seg inn i det politiske livet i landet» sa han.

Men i september kritiserte han sterkt PT-regjeringens kutt i militærbudsjettet, og sa at de utgjorde en «reell trussel» for hærens evne til å fungere. Rundt samme tid myknet han merkbart tonen i forhold til de høyreorienterte demonstrasjonene, og erklærte at de som hadde tatt til gatene og ropt på et militærkupp «i virkeligheten ber om innsats basert på verdier, og den militære klassen er oppfattet som bærerne av disse prinsippene.»

I sin tale til reserveoffiserene indikerte Villas Boas at en militær maktovertakelse var unødvendig fordi sivile institusjoner virket. Han ga som hans eksempel kjennelsen fra den 7. oktober fra Brasils Tribunal de Contas da União (kjent under den portugisiske forkortelsen TCU), en føderal budsjett-vaktbikkje, som tiltalte Rousseff-regjeringens regnskap for 2014, en handling som ikke har blitt gjort siden 1937. Den fant at regjeringen brukt ulovlige metoder, for eksempel ved opptak av lån fra statsbanker til å betale utgifter, for å skjule det faktum at de økte budsjettunderskuddet i et valgår.

Rettens anbefaling til Kongressen om å avvise regnskapet ble umiddelbart grepet av høyresiden som grunnlag for riksrett mot Rousseff, en handling som i det minste midlertidig er hindret av landets høyesterett. Spørsmålet oppstår åpenbart : Hvis dette veien forblir sperret, vil Villas Boas eller annen general finne en annen måte å fjerne regjeringen?

Oversatt av TM med vennlig tillatelse av WSWS fra:

http://www.wsws.org/en/articles/2015/10/17/braz-o17.html

Les også denne:
https://midtifleisen.wordpress.com/2015/10/07/wikileaks-usas-diplomatiske-kabler-avslorer-et-samordnet-angrep-mot-latin-amerikas-venstreorienterte-regjeringer/

Reklamer