Lureri og grenseendringer i Syria

Russland «krenket» tyrkisk luftrom på grunn av at Tyrkia «flyttet» landets grenser.

kart

Av Bernhard/Moon of Alabama

Russiske fly i Syria «krenket tyrkisk luftrom,» forteller nyhetsbyråene oss i dag. Men en tidligere rapport viser at denne påstanden kan godt være uriktig og at USA presser Tyrkia til å publisere slik propaganda.

Reuters skriver (mandag 5 oktober 2015 07:54):Tyrkia sier at russiske krigsfly krenket landets luftrom:

En russisk krigsfly krenket tyrkisk luftrom nær den syriske grensen lørdag, noe som fikk luftvåpenet til å rykke ut med to F-16 jetfly for å avskjære det, sier det tyrkiske utenriksdepartementet mandag.

Utenriksdepartementet innkalte Moskvas ambassadør for å protestere mot bruddet, ifølge en elektronisk melding. Tyrkia nødet Russland til å unngå å gjenta et slikt brudd, ellers vil det bli «holdt ansvarlig for alle uønskete hendelser som kan oppstå.»

Nyhetsbyrået AFP (10:20 · 5 oktober 2015):

Tyrkias avskjærer et russisk fly som krenket landets luftrom. Tyrkia sa mandag at dets F-16-fly i helgen hadde avskjært et russisk jagerfly som krenket tyrkisk luftrom nær den syriske grensen, og tvang flyet til å snu tilbake.

Her nå hva nyhetsbyrået McClatchy rapporterte om disse bruddene på luftrommet i et lengre stykke flere timer før Reuters og AFP meldte den tyrkiske påstanden:

ISTANBUL – En russisk krigsfly på et bombingtokt i Syria fløy innenfor 10 kilometer fra den tyrkiske grensen og kan ha krysset inn i Tyrkias luftrom, sa tyrkiske og amerikanske tjenestemenn søndag.

En tyrkisk sikkerhetsoffiser sa at tyrkisk radar låste seg inn på det russiske flyet da det tidlig fredag var i ferd med å bombe i al Yamdiyyah, en syrisk landsby rett ved den tyrkiske grensen. Han sa at tyrkiske jagerfly ville ha angrepet om det hadde krysset inn i tyrkisk luftrom.

Men en amerikansk militær tjenestemann antydet at hendelsen hadde kommet nær til å antenne en væpnet konfrontasjon. Han leste fra en rapport som sa at det russiske flyet hadde krenket tyrkisk luftrom med ti kilometer og at tyrkiske jagerfly hadde rykket ut, men at den russiske flyet hadde dratt tilbake til syrisk luftrom før de kunne svare.

Den tyrkiske sikkerhetsoffiseren sa han ikke kunne bekrefte berettingen.

Så det er USA, og ikke Tyrkia, som først hevdet påstandene om brudd på luftrommet og om at jagerfly måtte rykke ut. Den tyrkiske kilden ville ikke bekrefte det.

Men hvordan kunne det være et reelt brudd på luftrommet når russiske fly «fløy innenfor ti kilometer fra den tyrkiske grensen og kan ha krysset inn i Tyrkias luftrom»? De russiske flyene fløy i syrisk luftrom. De «kan ha krysset» er som å si at jorden «kan være flat». Vel kanskje den er det, ikke sant?

Faktum er at russerne flyr nær grensen og bombet posisjonene til noen anti-syriske opprørere som Tyrkia støtter. De har gode grunner til å gjøre det:

Byen, som ligger i et fjellområde nord i Latakia-provinsen, har vært en hovedrute for smugling av mennesker og varer mellom Tyrkia og Syria, og skal angivelig ha fungert som en viktig inngang for våpen som sendes til syriske opprørere av den USA-ledete «Venner av Syria» gruppen av vestlige land og land i Midtøsten.

Et russisk fly kan muligens faktisk ha krysset grensen litt mens det manøvrerte. Men den virkelige grunnen til at amerikanske militære tjenestemenn og Tyrkia hevder de ovennevnte «bruddene» er fordi Tyrkia ensidig «flyttet» den tyrkisk-syriske grensen ti kilometer mot sør:

Tyrkia har innført en buffersone på ti kilometer inne i Syria siden juni 2012, da en syrisk luftvernrakett skjøt ned et tyrkisk jagerfly som hadde forvillet seg inn i det syriske luftrommet. Med reviderte regler for engasjement som ble da satt i kraft, ville det tyrkiske flyvåpenet vurdere et hvert mål som kom innenfor ti kilometer fra den tyrkiske grensen som en fiende, og handle deretter.

Dersom syriske engasjementregler skulle «flytte» den nordlige grensen opp til Svartehavet, ville alle fly i det østlige Tyrkia da ha brutt syrisk luftrom? Ingen ville akseptere slikt tull og det er derfor ingen bør akseptere det amerikansk-tyrkiske tullballet her. Russiske fly bør ikke respektere den «nye» tyrkisk-definerte grensen, men bare den legitime grensen.

Det vil også ikke være en tilfredsstillende grunn til å starte en krig mellom NATO og Russland bare fordi en slikt fly til tider kan streife litt inn på den tyrkiske siden på grunn av en nødssituasjon eller andre tilfeldige omstendigheter. Trenger vi nevne at USA, Frankrike, Storbritannia og Jordan regelmessig krenker syrisk luftrom i deres påståtte bombing av ISIS? At Tyrkia bomber geriljaorganisasjonen PKK i Nord-Irak uten tillatelse fra den irakiske regjeringen? Hva med Israels regelmessige brudd på luftrommet i Libanon?

Men hva er det alt dette egentlig dreier seg om? Tyskland, Nederland og USA utstasjonerte noen luftvernsystemer av typen «Patriot» i Tyrkia for å forsvare Tyrkia og dets islamistiske stormtropper i nord-Syria. Disse systemene ble kunngjort å skulle bli trukket tilbake snart eller å allerede ha dratt. Er disse påstandene om brudd på luftrommet nå et forsøk på å få disse systemene tilbake til Tyrkia? For hvilken egentlig hensikt?

Se også denne :
https://midtifleisen.wordpress.com/2015/10/04/utenriksdepartementets-jukselapp-om-syria-for-propagandafolk-i-media/

Oversatt av Tm med vennlig tillatelse fra Moon of Alabama, den 5. Oktober 2015
http://www.moonofalabama.org/