Den bolivianske kokadyrkingen redusert

Av Robert Barsocchini

I 2008 kastet Bolivias president Evo Morales den amerikanske ambassadøren og USAs føderale narkotikapoliti DEA ut av landet. Huffington Post rapporterer at siden da har Bolivia, en tradisjonelt kokadyrkende region, «… klart å redusere kokablad-dyrkingen, og det særlig i løpet av de siste fem årene. Ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet, falt samlet produksjon av tørkete kokablad 11 prosent fra 2013 til 2014, og har falt med et gjennomsnitt på nesten 10 prosent hvert år siden 2011.»

Bolivia har nå den «laveste koka-avlingen i regionen», ifølge en frivillig oranisasjon som har fokus på kokadyrking, mens de amerikanske allierte Colombia og Peru har høyest. Ifølge FN, har Colombia sett en betydelig økning i kokadyrking i løpet av det siste året …

evo_morales_coca_hoja
President Evo Morales

Morales sa han «kunne nevne mange land i verden hvor det er [narkotika] problem og hvordan de har vokst med amerikansk tilstedeværelse». Han henviser til steder som USA-okkuperte Afghanistan, hvor opiumsdyrking har økt dramatisk de siste årene.

Huffington Post bemerker videre at under Morales, har Bolivia hatt et økonomisk oppsving og ekstrem fattigdom har falt, mest sannsynlig «på grunn av at han nektet å følge den stien som USA ønsket».

Dette gjenspeiler utviklingen i regionen generelt. The Guardian rapporterer: «USA mistet det meste av sin innflytelse i Latin-Amerika i løpet av de siste 15 årene, og regionen har gjort det ganske bra, med en kraftig reduksjon i fattigdom for første gang på flere tiår. Det Internasjonale pengefondet, basert i Washington, har også mistet det meste av sin innflytelse over land i verden med middels inntekt, og disse har også gjort det bemerkelsesverdig mye bedre på 2000-tallet.»

Siden USA mistet kontrollen over Bolivia på grunn av masseprotester 2006 etterfulgt av valg, har det fulgt sin tradisjonelle rolle med demokrati-avskrekking, og har brukt krefter på å undergrave Morales sin regjering.

Oversatt av TM med CC tillatelse fra den 25 september 2015

Bolivian Coca Cultivation Declines After US Kicked Out

Reklamer