Uerstattelig kulturarv blir ødelagt av saudiarabere og amerikanere i Jemen … Akkurat som de blir ødelagt av ISIS I Syria og Irak

fra WashingtonsBlog

Folk i Vesten blir med rette skremt av ødeleggelsene av uvurderlige kulturminner i Syria og Irak, som for eksempel et 2000 år gammelt tempel i Palmyra av terrorister fra ISIS.

Men visste du at uvurderlige kulturarv også blir ødelagt i Jemen av saudierne og deres allierte?

Tidsskriftet The Economist rapporterte i forrige uke:

Listen av kulturminner som er blitt skadet i krigen i Jemen er lang. Raketter avfyrt fra koalisjonens fly har utslettet et museum (der resultatene av en amerikansk-jemenittisk arkeologisk utgravning ble lagret), historiske høyhus bygget av presset leire, festninger og minareter fra det 12. århundre og andre steder som har blitt anerkjent av FN som av betydning for menneskehetens arv. Den store demningen i Marib, et stykke ingeniørkunst som ble bygget for 2800 år siden, har blitt truffet fire ganger, sist gang den 18. august. Arkeologiske eksperter frykter for det eldste gjenlevende fragmentet av Koranen, i en krig som har vart i seks måneder, og som har drept 4000 og skadet 20.000.

Men tydeligvis av hensyn til sine venner i Saudi-Arabia og de andre oljemonarkiene, har vestlige makter har ennå til gode å kommentere noe særlig om ødeleggelsene i Jemen, det være seg humanitære eller kulturelle. De har uttrykt berettiget avsky over kulturelle tap i Syria, for eksempel Den islamske statens ødeleggelse av Bel-tempelet i Palmyra. De sier seg gjerne enige i det generelle prinsippet om å beskytte religiøse og kulturelle gjenstander fra krigen.

Likevel har vestlige politikere og diplomater vært stumme om Jemen …

Mohannad al-Sayani, direktøren for Jemens Hovedorganisasjon for kulturarv og museer, beklager at hans land lider kulturell vandalisme med et ideologisk formål som ligner kampanjen mot syrisk og irakisk arkeologi. I alle tilfellene er folk oppsatt på å fjerne hva de anser for å være «avgudsdyrkelse» – med andre ord, alle ting som i deres syn signaliserer et avvik fra den strenge stien fastsatt av profeten Muhammed og hans nærmeste etterfølgere. I tillegg til bombing fra luften, sier han, utfører hensynsløse lokale grener av islamsk stat og al-Qaida bakkeangrep mot Jemens kulturminner.

yemen

Lamya Khalidi, en arkeolog basert i Frankrike som har jobbet i mange år i Jemen, sier at den Saudi-ledede koalisjonen godt må vite hva den bomber; ammunisjonen deres er av høypresisjonstypen og koalisjonen har fått en liste over sensitive kulturminner som er utarbeidet i et forgjeves håp om at de ville bli spart.

Vesten toner ikke bare ned ødeleggelsen av uvurderlige kulturminner «av hensyn til sine venner i Saudi-Arabia og og Gulfen». Sannheten er snarere at USA selv er en viktig støttespiller og tilhenger av den Saudi-ledede krigen mot Jemen.

Priceless Antiquities are Being Destroyed By Saudis and Americans in Yemen … Like They’re Being Destroyed By ISIS In Syria and Iraq

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.