Hils på Kinas nye leketøy

 

Missiles are displayed in a parade to celebrate the 60th anniversary of the founding of the People's Republic of China, in Beijing

Av Pepe Escobar

Kinas aggresjon er destabiliserende for dets naboer i Sør-Kinahavet. Kina stopper aldri å jukse i verdenshandelen. Kinas aksjemarked er en felle for investorer. Kinas devaluering av yüanen er et skittent triks. Kina kollapser. President Xi Jinping har ikke noen troverdighet. Og Kina er en stor trussel fordi Pentagon påstår det.

Ikke alt som sies, er sant…..

Bytt scene til en klar blå himmel over Beijing – laget med en heftig dose av politisk vilje. Masse glitrende leker – i luften og på bakken. Gjester fra hele verden, bortsett fra de forutsigbare vestlige mistenkte. Et megashow som setter Oscar-utdelingen i skyggen (men ingen tårevåte takketaler!) Her er det ingenting å klage på.

Og så, der kom den, struttende med sin dødelige last på catwalken, Tiananmen-plassen:

Dongfeng-21D. Siste skrik av landbaserte anti-skip ballistiske missiler, i stand til å ødelegge en av disse amerikanske hangarskipene i mangemilliardklassen med et enkelt trykk på knappen.

Ikke rart Kinas parade for å feire slutten av andre verdenskrig måtte demoniseres helt til den glemmes..

Kinas framvisning, «hils på mine nye leker», hadde rikelig med like viktige stjerner.

DF-5B – en ballistisk rakett designet for å bære atomstridshoder. DF-26 mellomdistanse ballistisk rakett (IRBM), også kalt «Guam-dreperen», som i stand til å skape ødeleggelse på den velkjent amerikanske basen på Stillehavsøya.

HQ-9, Kinas tredje generasjon bakke-til-luft missilsystem. Massevis av kule droner. Her er en (delvis) oversikt over de største slagerne. Og noen bomskudd, som J-31, Kinas nyeste generasjon Stealth jagerfly.

Manuset inkluderte ubetalelig dialog. Som da Xi Jinping suser forbi troppene i bil og roper: « Hallo kamerater! Dere har jobbet hardt! »– Til unison respons, «Hallo leder! Vi tjener folket!»

Ingen garderobesvikt hos Xis kone, glamour-dronningen Peng Liyuan, som er kledt for å imponere, mens en tsunami av online-shoppere umiddelbart er klar til å snappe opp hennes fantastiske røde antrekk på Taobao, Kinas svar på eBay.

Og så var det disse radene og radene med uklanderlig forberedte soldater som hilste Xi med «Følg Partiet! Kjemp for å vinne! Smi eksemplarisk oppførsel» Hva slags eksemplarisk oppførsel som vil gjelde for 300.000 av deres kolleger som snart vil bli demobilisert ettersom Xi forandrer PLA – de væpnede styrkene – kan spekuleres om.

Nedbyggingen av hæren til fordel for lik tildeling av ressurser til hæren, marinen og luftforsvaret, er en del av Xi sentraliserte måte å styre på – ettersom han leder ikke mindre enn åtte poliske komiteer på ekstremt høyt nivå, fra militære reformer og cyber-sikkerhet til kortsiktig finanspolitikk og makroøkonomisk planlegging.

Hallo kamerater! Dere har jobbet hardt!
Hallo kamerater! Dere har jobbet hardt!

Det er Xi mot Reuters

Kinas seiersparade feiret spesielt «70. årsdagen for Kinas seier i krigen mot japansk aggresjon.»

Forutsigbart nok har ingen av Japans TV stasjoner – inkludert statskanalen NHK – vist paraden på direkten. Japans statsminister Shinzo Abe ble offisielt invitert, men avviste det – i tråd med hva Det hvite hus og det amerikanske utenriksdepartementet beordret for sine europeiske undersåtter. Her undersøker jeg hvordan det barnslige/nihilistiske Vesten setter nesa i sky og later som om dette er «diplomati».

Avisen Peoples Daily var ikke langt unna når den understreket at paraden, «vil gi det kinesiske folket muligheten til å gjenoppdage seg selv med uvurderlig lærdom om at Historien både lærer og tjener som en enorm oppstrammer i tilliten for 1,3 milliarder mennesker når de ser på landets framtid.»

Det var en ganske kinesisk måte å antyde at det som skjedde for flere tiår siden som en del av ‘århundret med ydmykelse’, da Kina var svakt og oppdelt, ikke vil skje igjen. Og de skinnende leker er skapt nettopp for dette formålet.

Enda mer avgjørende er hva Xi sa: «Den krigen hadde over 100 millioner militære og sivile tap. Kina led mer enn 35 millioner døde og Sovjetunionen mistet over 27 millioner liv. Krig er som et speil. Å se i det hjelper oss å bedre å forstå verdien av fred.» Nok en gang, på en svært kinesisk måte trengte Xi ikke å dvele ved det faktum at bare ‘det transatlantiske fellesskapet’ får lov til å feire seieren over fascismen og nazismen. Når Russland gjør det – som paraden den 9. mai i Moskva – eller Kina gjør det denne torsdagen i Beijing, blir de stemplet som «militaristiske», «nasjonalistiske», eller ganske enkelt «en trussel».

Xi sa også at verden i dag trenger sårt en følelse av globalt fellesskap og gjensidig respekt og velstand. Fortell det til De Utvalgte. Han understreket at Kina fortsatt ville følge en «fredelig utvikling» – det offisielle mottoet før Xis eget motto om «den kinesiske drøm». Og nok en gang gjorde han det klart at «Kina vil aldri søke hegemoni eller utvidelse. «Landet vil aldri påføre sin fortids lidelse på noen annen nasjon.»

Kanskje lederen av den snart største økonomien på planeten … løy? Skjulte disse søte ordene en ‘trussel’?

Overlat det til nyhetebyrået Reuters å opplyse hele verden: «For Xi er paraden en velkommen distraksjon fra landets fallende aksjemarkeder, kjølende økonomi og de siste eksplosjonene ved et kjemisk lager som drepte minst 160 mennesker.»

Hundene av frykt/ misunnelse/forbitrelse bjeffet forutsigbart da den kinesiske seiersparaden dro strålende forbi.

oversatt av TM med vennlig tillatelse fra forfatteren.

 

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.